Gaziantep’te bulunan Karkamış Antik Kenti’nde arkeoloji alanında dünyanın en özgün koruyucu çatı eseri kuruldu.
Tarihi bölge ve çatı eserinin açılışı 29 Eylül’de, Dünya Etnospor Konfederasyonu Başkanı Bilal Erdoğan, Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin, Gaziantep Valisi Kemal Çeber, Karkamış Kazı Başkanı Prof. Dr. Nicolo Marchetti, milletvekilleri, kurum müdürleri, rektörler, akademisyenler ve vatandaşların katılımıyla gerçekleşti.
Türkiye-Suriye sınır hattında bulunan Karkamış Antik Kenti, Gaziantep Büyükşehir Belediyesi ve Karkamış Kazısı Türk-İtalyan Ortak Ekibi iş birliğinde tamamlandı.
Anadolu ve Mezopotamya bölgesinde yüzyıllarca hüküm süren Hititler’in bölgedeki en önemli yönetim merkezi olan Karkamış Antik Kenti, o dönemin yaşam şartlarını günümüze yansıtan önemli eserlere ev sahipliği yapıyor.
Karkamış Antik Kenti’nde ortaya çıkarılan tarihi eserleri dış etkenlerden koruyacak çatı sisteminde Göbeklitepe’dekine benzer bir model kullanılıyor. Gaziantep Büyük Şehir Belediye’sinin hayata geçirdiği sistem “Aşağı Saray Alanı’na” çelik malzeme kullanılarak inşa ediliyor. Yaklaşık 2 bin metrekarelik alanı kapsayan ve kazık çakılmadan inşa edilen çatı dünyanın sayılı büyüklükteki özgün koruyucu sistemlerinden de birisi.
“Karkamış bizim dünümüz. Gılgamış Destanı’nın yazıldığı yer”
Açılış töreninde Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin, Gaziantep’in kültür başkenti olma yolunda ilerlediğini belirtti. “Biz buraya baktığımızda Evliya Çelebi’nin gözüyle bakıyoruz. Karkamış bizim dünümüz. Gılgamış Destanı’nın yazıldığı yer. Her medeniyet Fırat elinde tutmuş. Karkamış stratejidir. Bereketli topraklardır. Kültürün başkenti olma noktasındayız. Bu bir ekip işi. Bu ekip işinde Karkamış hep arkamızda durdu. Karkamış’ın önünde muhteşem bir gelecek var. Elimizde muhteşem eserler var” diyerek Karkamış’ın önemine vurgu yaptı.
Turistler için Gaziantep’te yeni rota
Gaziantep bölgesi coğrafi olarak Anadolu, Suriye ve Mezopotamya arasında yer almakta. Gaziantep’te stratejik konumuyla tarih boyunca birçok medeniyetin ilgisini çeken noktalardan birisi de Karkamış. Asur, Pers ve Roma gibi güçlü medeniyetlere ev sahipliği yapan ve günümüze ışık tutan antik kentin kazı çalışmaları halen devam etmekte. Kazı ekibi içerisinde, Bolonya, İstanbul ve Gaziantep Üniversiteleri’nden Türk-İtalyan Arkeolojik Ekibi yaklaşık 30 personel ve projede saha deneyimi kazanmak için dönüşümlü olarak çalışan onlarca Türk öğrenci ve arkeolog yer alıyor.
Gaziantep, Karkamış, Zeugma ve Rumkale birlikte, yedi bin yıllık bir miras olan Türkiye’de eşsiz bir değere sahip bir devreyi temsil ediyor. Gaziantep halihazırda önemli bir turistik akışa sahip, antik kentin kazı çalışmalarının tamamlanması halinde bölgenin turist potansiyelinin artacağı da ön görülüyor.