Kariye Camii’nde yeni dönem başladı!

Kültür ve Turizm Bakanlığı Vakıflar Genel Müdürlüğü mülkiyetinde olan, 79 yıl aranın ardından ilk ezanın okunduğu Kariye Camii’nde turistlere yönelik ücretli ziyaret dönemi başladı. Namaz vakitleri dışında tarihi camiyi ziyaret edebilecek olan turistler 20 Euro bilet ücreti ödeyecek.

21 Ağustos 2020 tarihli Cumhurbaşkanlığı Kararnamesiyle cami statüsüne çevrilen İstanbul’daki Kariye Camii, 6 Mayıs’ta ibadete açıldı. Tarihi caminin açılmasıyla 79 yıl aranın ardından ilk ezan okunurken, 19 Ağustos itibarıyla ziyaretçi yönetim planına geçildi.

Ziyaret ücreti 20 Euro

Vakıflar Genel Müdürlüğü koordinasyonuyla başlatılan “Koruma Amaçlı Ziyaretçi Yönetim Planı” uygulamasıyla cami haftanın 6 gününde ziyaret ve ibadete açık olacakken, cuma günleri ise yalnızca ibadet amacıyla açık olacak. Cuma günleri ise yalnızca ibadete açık olacak caminin, yabancı turistlere yönelik giriş ücreti ise 20 Euro olarak belirlendi.

Vakit namazlarından 15 dakika önce ziyaretçi alımı kapanacak

Öte yandan, Kariye Camii’nde vakit namazlarından 15 dakika önce ziyaretçi alımı kapanacak. Yabancı uyruklu Müslümanlar dahil olmak üzere tarihi camii, namaz vakti boyunca Müslümanlara açık olacak. Ziyaretçi kabulünün durdurulmasıyla birlikte pareklezyon ve dış narteks erişimi bariyer ile kapatılacak.

“UNESCO Dünya Kültürel Miras Listesi’nde”

Vakıflar 1.Bölge Müdür Yardımcısı Levent Çetin, “Kariye Cami 21 Ağustos 2020 tarihinde Cumhurbaşkanlığı kararnamesiyle cami olarak tekrar ibadete açıldı. O dönemde, devam eden restorasyon uygulamasıyla 6 Mayıs 2024 tarihinde tamamlandı. Cami hem ziyarete hem ibadete açılmıştı. Biliyorsunuz, Kariye Cami UNESCO Dünya Kültürel Miras Listesi’ndeki çok önemli bir eser.” dedi.

Çetin, “Dolayısıyla hem yabancı hem yerli yoğun bir ziyaret talebi var. Bu talebin yönetilmesi açısından bugün itibarıyla yeni bir uygulamaya başladık. Bu uygulamayla Cuma günleri hariç haftanın 6 günü yabancı ziyaretçilerimizi bilet ile içeriye alıyoruz. Yerli ziyaretçilerimiz için girişimiz ücretsiz ve serbest.” ifadelerini kullandı.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir