Kaleiçi’nin Dünya Kültür Miras Geçici Listesine dahil edilmesi için çalışma başlatıldı

KÜLTÜR ve Turizm Bakanlığı, Antalya’nın tarihi noktası Kaleiçi’nin UNESCO Dünya Miras Geçici Listesi’ne eklenmesi için başvuruda bulundu. Vali Hulusi Şahin, “Kültür ve Turizm Bakanlığımız Kaleiçi’ni, UNESCO Dünya Kültür Mirası Geçici Listesi’ne eklenmesi için teklifte bulundu. Bu gerçekleşirse tanıtım açısından önemli bir yol katetmiş olacağız dedi.

Her yıl milyonlarca yerli ve yabancı turisti ağırlayan Antalya’da, kentin simgelerinden olan ve M.S. 130 yılında Roma İmparatoru Hadrianus’un Antalya’yı ziyareti onuruna inşa edilen tarihi Hadrian Kapısı’nda yenileme çalışmaları başlatıldı. Üç Kapılar olarak bilinen tarihi yapıda Yatırım İzleme ve Koordinasyon Başkanlığı (YİKOB) Doğal Kaynaklar, Ruhsat ve Kültür Varlıkları Müdürlüğü tarafından kirlenme ve bozulmalara karşı yenileme çalışması yürütülüyor.

Antalya Valisi Hulusi Şahin, yapılan çalışmaları yerinde inceleyerek çalışmalar hakkında bilgi aldı. İncelemenin ardından gazetecilere açıklamada bulunan Vali Şahin, Hadrian Kapısı’nın kentin en ikonik ve simge yapılarından biri olduğunu söyledi. Şahin, “Buraya 1959’dan bu yana hiçbir müdahale olmamış. Aradan geçen yıllarda ciddi bir kirlenme, lekelenme ve bitki çoğalması oluşmuş. Biz bu tarihi yapımızı koruyacak bir çalışma içerisine girdik. 3 parça halinde çalışılacak, şu anda ilk parçayı tamamlıyoruz. Burada şu an temizlik çalışması yapıyoruz. 2 bin yıllık bir yapıda bu iş çok hassas yapılıyor. Arkadaşlarımız bu çalışmaların bitiminde yeniden kararma ve bitkilenmenin önüne geçmek için koruyucu tabakalar oluşturacak. Bazı kılcal çatlakları da onarmaya çalışıp, bu tarihi yapının ömrünü uzatmaya çalışıyoruz‘ dedi.

Kaleiçi’nin çok önemli bir nokta olduğunu belirten Şahin, “Kaleiçi Antalya’nın ve Türkiye’nin en değerli tarihi noktalarından biri. Üç Kapılar da Kaleiçi’nin simgesi. Biz de bu değeri daha iyi korumak ve sunmak için çaba gösteriyoruz. Kültür ve Turizm Bakanlığımız Kaleiçi’nin, UNESCO Dünya Kültür Mirası Geçici Listesi’ne eklenmesi için teklifte bulundu. Bu gerçekleşirse tanıtım açısından önemli bir yol katetmiş olacağız‘ diye konuştu.

Turist sayısındaki rekorda en büyük pay sahibinin Antalya olduğunu belirten Vali Şahin, “Bakanlığımızın koyduğu 60 milyon turist, 60 milyar dolar gelir hedefinin amiral gemisi Antalya’dır. Biz Antalya olarak üzerimize düşeni yapmaya çalışıyoruz. Son 7 ayda gelen rakamlara göre bir önceki yıla göre yüzde 10 yükseldiğini gösteriyor. Bütün mücadelemiz Türkiye ve Antalya’nın turizm pastasından payına düşeni alması. Turizm çok dinamik bir süreç. FTI hadisesi ve dönemsel dalgalanmalar gibi bazı olumsuzluklar yaşayabiliyoruz. Şu an iyi gidiyor. 60 milyon turistin yaklaşık 3’te 1’ine Antalya ev sahipliği yapacak‘ dedi.

HAVALİMANINDAKİ RÖTARLARLA İLGİLİ AÇIKLAMA

Havalimanında yaşanan sorunun sadece Antalya Havalimanı’na özel olmadığını söyleyen Vali Şahin, “Avrupa’da yaşanan havalimanı problemleri bir domino etkisiyle Türkiye’ye doğru geldi. Bunu sadece bir sendikal probleme bağlayamayız. Bunların sonucunda canımızı sıkan rötarlar yaşanıyor. Günden güne bu rakam azalıyor. Geçtiğimiz hafta Ulaştırma ve Altyapı Bakanımız Sayın Abdulkadir Uraloğlu ile Kültür ve Turizm Bakanımız Sayın Mehmet Nuri Ersoy başkanlığında detaylı bir toplantı gerçekleştirdik. Bu toplantıda Antalya Havalanında yaşanan rötar sorunları dahil olmak üzere turizmin tüm unsurlarını detaylıca görüştük. Hedefimize ulaşmak için tüm engelleri birer birer aşacağız‘ diye konuştu.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir