Cağ kebabının özel hazırlık aşamaları ve Oltu ilçesine ait üretim tekniği, etin doğal besinlerle beslenen koyunlardan elde edilmesiyle öne çıkıyor. Oltu cağ kebabı, 2007’de coğrafi işaret başvurusuyla gündeme gelmiş ve Türk Patent Enstitüsü tarafından coğrafi işaret almıştı.
Lezzetin kaynağı olan Oltu ilçesi, cağ kebabının üretiminde kullanılan etin bölgeye özgü doğal beslenme şartlarına tabi tutulması ve odun ateşinde yatay olarak pişirilmesiyle önemli bir rol oynuyor. Erzurum’un Oltu ve Tortum ilçeleri arasındaki rekabet, tescil aşamasında Oltu ilçesinin üretim tekniği ve usulüne dayanarak tüm Türkiye’de “Oltu cağ kebabı” olarak tanınmasına neden oldu.
Oltu cağ kebabının hazırlık aşamalarında dikkat çeken detaylar arasında, etin doğal ortamda yetiştirilmiş koyunlardan elde edilmesi, etin belirli bir yağ oranına sahip olması, şişe takılacak şekilde özenle hazırlanması ve odun ateşinde pişirilmesi yer alıyor. Cağ adı verilen küçük şişle tabakta servis edilen Oltu cağ kebabı, mevsimine göre kuru soğan ve domatesle sunularak lezzet tutkunlarıyla buluşuyor.