İstanbul’da pek çok kütüphane var ama bu kütüphaneler diğerlerinden biraz farklı. İstanbul’a ve Osmanlı bilim dünyasına çok önemli katkı sunan kütüphaneler, halen ayakta kalmayı başarabilen nadir kütüphanelerden sadece bazıları.
📚Ayasofya Kütüphanesi
Ayasofya Camii’nde I. Mahmut tarafından yaptırılan kütüphane, yapıldığı günden itibaren Ayasofya’yı bir külliyeye çevirerek önemli bir katkı sundu. Mimarisi, kitap koleksiyonunun zenginliği ve geniş personel kadrosu ile dönemin en iyi kütüphanelerinden biri olan Ayasofya Kütüphanesi, 2014 yılında tamamlanan restorasyonun ardından özgün yapısına kavuştu.
📚 İstanbul Arkeoloji Müzesi Kütüphanesi
İstanbul’da en az bilinen kütüphanelerden biri İstanbul Arkeoloji Müzesi içerisinde yer alan ve bugüne kadar en iyi şekilde korunmuş kütüphanelerden biri. Yüksek lisans ve doktora öğrencilerinin özel izinle girebildiği kütüphanede, yerli ve yabancı kaynaklar başta olmak üzere toplamda 60 bin kitap bulunuyor.
📚 Sultan III. Ahmed Kütüphanesi
Topkapı Sarayı’na gidenlerin hayran olduğu Sultan III. Ahmet Kütüphanesi bizce her anlamda İstanbul’daki en iyi kütüphane. Topkapı Sarayı’nın en büyük kütüphanesi olan III. Ahmet Kütüphanesi ise son halini 19. yüzyılda aldı.
📚 Hüsrev Paşa Kütüphanesi
Haliç’e nazır bi’ kütüphane olan Hüsrev Paşa Kütüphanesi, uzun yıllar ilim dünyasına önemli katkıları olsa da rutubet sorunundan dolayı burada bulunan kitaplar Süleymaniye Kütüphanesi’ne aktarıldı.
📚 Köprülü Kütüphanesi
Tasarım olarak İstanbul’da müstakil ve bağımsız bir yapıya sahip olan ilk kütüphanelerden biri olan Köprülü Kütüphanesi, nadir ve yazma eserlerin yer aldığı en önemli kütüphanelerden biri. Ayrıca İstanbul’da kütüphane olarak tasarlanan ilk yapı olma özelliğine de sahip olan kütüphane, bu yönüyle de tarihini önemini korumaya devam ediyor.
📚 Millet Yazma Eser Kütüphanesi
Millet Yazma Eser Kütüphanesi,Osmanlı ilim dünyasının iki önemli ismi olan Seyyid Feyzullah Efendi ve Ali Emiri Efendi’nin kütüphaneye bağışladığı, çoğu nadir ve tek nüsha olan binlerce kitap bu kütüphaneye bağışlandı.