İnsanlık tarihine ışık tutuyor! Bu yıl ziyaretçilerini ağırlayacak

Şanlıurfa’daki Karahantepe Ören Yeri, çatı projesinin, yürüyüş yollarının ve bilgilendirme panolarının tamamlanmasının ardından ziyaretçilerini ağırlayacak.

Neolitik Çağ’ın önemli yerleşimleri arasında yer alan Şanlıurfa’daki Karahantepe, “sistematik gezi güzergahı” ile bu yıl ziyaretçilerini ağırlamaya başlayacak.

Bölgede Prof. Dr. Necmi Karul başkanlığında 2017’de başlatılan “Göbeklitepe Kültürü ve Karahantepe Kazıları” projesi kapsamında alanda yüzey araştırması yapıldı.

Tarihe ışık tutuyor

Bu araştırmalar sonucunda, UNESCO Dünya Mirası Listesi’nde yer alan Göbeklitepe’deki yapılara benzeyen ve ilk belirlemelere göre Neolitik döneme ait 250’nin üzerinde “T” biçiminde dikili taş tespit edildi.

Arkeoloji dünyasında ve tarih çevrelerinde büyük yankı uyandıran bu kazılar, bölgeye olan ilgiyi artırdı.

“Koruma Çatısı” projesi

Neolitik dönemin önemli yerleşimlerinden biri olan Şanlıurfa’daki Karahantepe Ören Yeri’nde yapılan kazılarda gün yüzüne çıkarılan eserler için koruma çatısı yapımına başlandı.

“2025 yılında bunları tamamlayabileceğimizi düşünüyoruz”

Göbeklitepe ile Karahantepe kazılarının Başkanı Prof. Dr. Necmi Karul, geçen yıl Göbeklitepe’yi görmek için bölgeye 800 bin civarında kişinin geldiğini ve bunların yaklaşık yüzde 30’unun Karahantepe’yi de ziyaret etmek istediğini belirtti.

Taştepeler Projesi kapsamında bölgede 2019 yılından bu yana kazıların yapıldığını anımsatan Karul, “Bu kadar insanın ilgi duyduğu, görmek istediği, buraya kadar gelmişken mutlaka uğramak istediği bir yerde insanları geri çevirmemiz söz konusu değil ama diğer taraftan da gelenlerin güvenliğini, ihtiyaçlarını karşılayan tesislerin de yapılması lazım. Bunlar çatıyla birlikte tamamlanacak gibi duruyor. Aynı zamanda yürüyüş yolları ve bilgilendirme panoları gibi birkaç ek de söz konusu. Dolayısıyla 2025 yılında bunları tamamlayabileceğimizi düşünüyoruz. Geleni geri çevirmiyoruz ama daha güvenli, sistematik bir gezi güzergahına yıl sonunda kavuşmuş oluruz diye planlıyoruz.” diye konuştu.

Karul, Karahantepe’de 2019 yılından bu yana devam eden kazıların çok verimli geçtiğini ve önemli eserlerin gün yüzüne çıkarıldığını ifade etti.

Her kazının kendileri için önemli olduğunu vurgulayan Karul, şunları kaydetti:

“Taş Tepeler Projesi’nde şunu öğrendik; beklentilerimizin çok daha ötesinde verilerle karşılaşıyoruz. Diğer güzel bir tarafı da bu 5 yıllık süreçte elde edilen verinin bilgiye dönüştürülmesine ilişkin de laboratuvar çalışmalarında epey yol katedildi. Bu konuda birkaç yayın çıkacak. Yani gelecekte neyle karşılaşacağımızı bilmesek de şu ana kadar açığa çıkarılanların yayına dönüştürülmesi ve umduğumuzun çok ötesinde sonuçlar elde etmemiz gelecek yıl da gerçekleşecektir diyebiliriz.”

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir