İlk kez burada sergileniyor: Roma İmparatorlarının kucaklaşma sahnesi!

Roma imparatorlarından Diokletianus ve Maximianus’un bir arada tasvir edildiği “iki imparatorun kucaklaşma sahnesi” rölyefi, 23 yıl sonra ilk kez ziyaretçilerini karşılıyor.

1999 Marmara Depremi sonrası İzmit ilçesindeki Çukurbağ Mahallesi’nde hasar gören bir binanın altında ve çevresinde arkeolojik materyallerle karşılaşılması üzerine Kocaeli Müze Müdürlüğü Başkanlığınca 2001’de başlatılan çalışmalarla gün yüzüne çıkarıldı.

Aynı dönemde bulunan ve 10 ayrı kırık parçadan bir araya getirilerek restore edilen, Roma İmparatorları Diokletianus ve Maximianus’un şehre girişte yapılan geçit töreninde tören arabasından inerek birbiriyle kucaklaştığı sahnenin tasvir edildiği rölyef sanatseverlerin ilgisine sunuldu.

Kültür ve Turizm Bakanlığı Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğü Şube Müdürü Serkan Gedük, 2022’de müzede ilk kez sergilenen eserlerin ardından şimdi de “İki imparatorun kucaklaşma sahnesi” gibi önemli bir sahneyi ziyaretçilerle buluşturduklarını belirtti.

Restore edilen eserin her iki taraftan yaklaşan imparatorluk alayını tasvir ettiğini anlatan Gedük, “Solda imparator Diokletianus, sağda İmparator Maximianus’un birbiriyle kucaklaştığı adventus yani şehre girişte yapılan geçit törenini tasvir eden sahnelerden biri. Her iki imparatorun da kemerli, kollu, altın bantlarla süslenmiş tunik, pantolon ve püsküllü imparatorluk pelerini giymiş gösterişli giyimle tasvir edildiğini görüyoruz. Kısa kesilmiş saçları ve sakalları, Roma döneminde 3. yüzyıl asker imparatorlarının tipik birer örneğini temsil etmesi açısından son derece önemli sahnelerden biri.” diye konuştu.

Gedük, kucaklaşma motifinin, Diokletianus’un Nikomedia’da uygulamaya koyduğu, tetrarşi (ikili gruplar halinde dört imparatorun yönetimi) olarak bilinen Roma İmparatorluğu’nun yeni çoklu yönetim sistemini ve eş-imparatorlar arasındaki siyasi uyumu simgelediğini aktardı.

Gedük, kucaklaşma motifinin ziyaretçiyle buluşmasının arkeoloji ve müzecilik açısından önemini vurgulayarak, “Tüm ziyaretçileri bu sahneyi görmeleri için müzemize davet ediyorum.” dedi.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir