Aksaray’ın Güzelyurt ilçesindeki dünyanın en büyük kanyonları arasında yer alan 14 km uzunluğundaki Ihlara Vadisi, doğal güzelliğiyle ziyaretçilerini adeta büyülüyor.
Asırlar önce Hasan Dağı’nın püskürmesiyle ve Melendiz Çayı’nın aşındırmasıyla oluşan vadinin yer yer yüksekliği 110-120 metre uzunluğunda değişiyor. Kanyon boyunca akan Melendiz suyu sebebiyle bölgenin eski halkına, “Dönerek Akan Suyun Halkı” anlamına gelen Peristremma deniliyordu.
Geçmişte korunaklı yapısı nedeniyle Hıristiyan dininin en önemli merkezi konumunda olan vadi, yabancı turistlerin de akınına uğruyor. Vadi boyunca kayalara oyulmuş barınaklar, kiliseler ve tapınaklar bulunuyor.
O dönemlerde Hristiyanlığın en önemli merkezlerinden biri haline gelmiş bölgede birçok din adamı yetiştiği biliniyor. Bunlardan ikisi; Mısır ve Suriye’den daha farklı manastır kuralları belirleyen Kayserili Basilius ve baba-oğul ruh üçlemesine (teslis) yeni bir izah getirerek mezhep kuran Nazianzoslu Gregorius.
Bölgede bulunan 105 adet kiliseden 14 tanesi ziyaretçilerini kabul ediyor. Sümbüllü, Yılanlı, Kokar, Ağaçaltı, Pürenliseki, Eğritaş, Kırkdamaltı, Bahattin Samanlığı, Direkli, Karagedik, Bezirhane, Saint Georgeus, Ala ve Batkın Kiliseleri turistlere kapılarını açıyor.
Ağaçaltı Kilisesi
Ağaçaltı Kilisesi’nin vadi girişinde bulunmasından dolayı çok fazla ziyaretçi akınına uğruyor. Bir rivayete göre ise, kilisenin daha önce ana girişi belli olmadığından dolayı ağaç dallarından giriş sağlanıyormuş. Bundan dolayı ismini Ağaçaltı Kilisesi olarak kaldığı söyleniyor.
Kilisenin duvarlarını kaplayan fresklerin ikonoklasmus denilen karanlık döneme ait olduğu biliniyor. Yüksek kasnaklı bir kubbeyle ve haç kolları beşik tonozla örtülü kilisenin, merkez mekana bağlı ana kavis güney yan kavisleri yılların getirdiği tahribatla yıkılmış. Fakat bugün yapıya yıkık olan ana kavisten giriliyor. Kilisedeki freskler beyaz zemin üzerine kırmızı, sarı ve gri renklerle boyanmış. Kilisenin içindeki bir yazıda Hz. Meryem ‘göklerin kraliçesi’ olarak anılmış ve Hz. Meryem’e ait tüm sahneler ölümü ve cennete gidişi olarak ikiye ayrılmış. Girişin hemen sağındaki haç kolu ise Mısır’a göç, Lazarus Mucizesi’ni betimliyor. Müjde, doğum, vaftiz, vahiy, İsa’nın göğe yükselmesi ise diğer fresk sahnelerinden.
Direkli Kilisesi
Direkli Kilisesi’nin, 6 direk üzerine oturtulmuş merkezi kubbe mimarisinden dolayı bu ismi aldığı biliniyor. Döneminde manastır olarak yapılan Direkli Kilisesi’nde Latince kitabe bulunuyor. Bundan dolayı yapıldığı tarih ile bağışçı Isaak’ın adı bu kitabede yazıyor.
Direkli Kilisesi’nin günümüzde tahrip olmuş resimlerinin 2 ressam tarafından farklı dönemlerde yapıldığı söyleniyor. Sütunlarındaki ikişer sıra freskler oldukça tahrip olmuş fakat Hz. İsa, havariler ve azizlerle ilgili sahneler ayırt edilebiliyor.
Ziga Kaplıcaları
Tarihi özellikleri ve yemyeşil doğasıyla dikkat çeken Ihlara Vadisi’nin başında bulunan Ziga Kaplıcası, şifalı suyuyla hastaların akınına uğruyor. Termal suyun sıcaklığının 47 derece olmasından dolayı romatizmal hastalıklara, kaşıntılı ve döküntülü hastalıkların tedavisinde yardımcı, tamamlayıcı tedavi yöntemi olarak kullanılıyor. Ayrıca metabolizma bozuklukları, göz hastalıkları ve kadın hastalıklarına sahip vatandaşlar kaplıcaya yoğun ilgi gösteriyor.
Ihlara Vadisi’ne Müze Kart ile Giriş Sağlanabiliyor
Aksaray Ihlara Vadisi giriş ücreti 70 TL ve vadiye gelen ziyaretçilere sesli rehberlik hizmeti sunuluyor. Nakit ödeme yaparak ya da Müze Kart kullanılarak giriş yapılabilen Ihlara Vadisi’ne 18 yaş altındaki öğrenciler ücretsiz giriş sağlayabiliyor. Aynı zamanda vadinin çevresinde kamp yapma imkanı da mevcut olduğu biliniyor.