Hitit İmparatorluğu’na ait 3 bin 300 yıllık tablet bulundu!

Kırıkkale’nin Karakeçili ilçesinde yer alan Büklükale’de, Doç. Dr. Kimiyoshi Matsumura başkanlığında yürütülen kazı çalışmalarında, Hitit İmparatorluğu’na ait 3 bin 300 yıllık bir çivi yazılı kil tablet bulundu.

Tarihin izleri gün yüzüne çıkarılıyor

Hitit dönemine ait bu önemli keşif, tarihin karanlık sayfalarına ışık tutuyor. Hitit kraliyet ailesinin dini törenleriyle ilgili bilgiler içeren tablette, Arzava kralının Tarhuntarado’nun isminin geçmesi dikkat çekiyor. Bu tablet, Hititçe ve Hurrice yazılmış olup, Hitit kraliyet ailesinin dini törenlerini anlatıyor.

“Hitit kraliyet ailesiyle ilişkili olduğunu gösteriyor”

Hurrice yazılı tabletin Anadolu’da sadece Boğazköy, Ortaköy ve Kayalıpınar’da bulunduğunu ifade eden Kırşehir Ahi Evran Üniversitesi Arkeoloji Bölümü Öğretim Üyesi ve Kazı Başkanı Doç. Dr. Kimiyoshi Matsumura, “Hurrice tabletin bulunması, Hitit kralının ve kraliçenin gelip burada Hurrice dini törenler yaptığını gösteriyor. Buraya geldiği kesin. Belki de bir süre burada ikamet etmiş de olabilirler ama tam olarak bilmiyoruz. Hurrice yazılmış tablet Anadolu’da sadece üç yerleşkede bulunuyor: Boğazköy, Ortaköy (Çorum), Kayalıpınar (Sivas). Buralarda Hitit kraliyet ailesinin oturduğunu kesin olarak biliyoruz. Dördüncü olarak bulunan Büklükale’nin nasıl bir şehir olduğu belli değil. Neden burada Hurrice tablet bulundu? Bu, Hitit kraliyet ailesiyle ilişkili olduğunu gösteriyor. Çok önemli şehirlerden biri olması gerekiyor.” dedi.

“Büklükale’de bulunması çok şaşırtıcı”

Matsumura, tablette ismi geçen Tarhuntarado’nun, 1890’larda Mısır’da Amarna şehrinde bulunan tablette de isminin geçtiğini belirterek, “Ayrıca, bu tabletin içinde şahsi isimler de yer alıyor. Bu şahsi isimlerden en önemli isim; Arzava kralı Tarhuntarado’nun ismi. Arzava kralı Tarhuntarado’nun ismi, 1890’larda Mısır’da, Amarna şehrinde bulunan tabletlerde tespit edilmiş. Amarna şehri, dünyaca meşhur olan Tarhuntarado’nun babası, IV. Amenhotep tarafından inşa edilmiş olan başkentti. Orada bulunan tabletin içinde IV. Amenhotep’un babası, III. Amenhotep tarafından Arzava kralı Tarhuntarado’ya gönderilmiş olan mektup bulundu. O mektupta Boğazköy’ün istila edilmiş olduğunu söylüyor. Arzava kralı ile diplomatik evlilik yaparak ilişkileri güçlendirmek istediğini gösteriyor. Öyle büyük bir olayda sözü geçen kralın isminin Büklükale’de bulunması çok şaşırtıcı.” diye konuştu.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir