Heyecanlı bekleyiş başladı: Türkiye’den iki göl aday gösterildi!

Türkiye’den Salda Gölü ile Nemrut Krater Gölü ve Kalderası’nın da aday gösterildiği “Dünyanın En Önemli 100 Jeolojik Miras Listesi”nin açıklanması heyecanla bekleniyor.

Türkiye’den iki göl listede

Uluslararası Jeoloji Bilimleri Birliğince (IUGS) başlatılan ve UNESCO tarafından da desteklenen proje kapsamında hayata geçilen “Dünyanın En Önemli 100 Jeositi (jeokojik miras) Listesi” için 14 Mart’ta “Ulusal ve Uluslararası Görünürlük İçin Türkiye’nin En Önemli 100 Jeolojik Mirası ve Anahtar Jeolojik Alanlarının Belirlenmesi Çalıştayı” düzenlendi.

Burdur’un Yeşilova ilçesindeki Salda Gölü ve Bitlis’teki Nemrut Krater Gölü ve Kalderasın’nın aday gösterildiği liste, ağustosun son haftasında Hindistan’daki Dünya Jeoloji Kongresi’nde açıklanacak.

UNESCO Türkiye Milli Komisyonu Başkan Vekili ve Jeolojik Mirası Koruma Derneği Başkanı Nizamettin Kazancı, Türkiye’nin jeolojik önemi bakımından dünyada bilinir bir ülke olduğuna işaret ederek, “Son derece objektif bir seçim yapılıyor. Her dosyayı 4 uzman inceliyor. En yüksek kriterler çıkarılıyor ve puanlama yapılıyor. İnşallah listeye Türkiye’den yerler de dahil olur. Ben de o komitede 24 kişilik bir heyetin içindeyim. Benim incelediğim bütün dosyalar Güney ve Kuzey Amerika’dan. Bütün dünya merakla sonucu bekliyoruz.” diye konuştu.

Kazancı, şöyle devam etti:

“Nemrut’un şekli ve görsel güzelliğinin yanında hem volkanın koni şekli bozulmamış hem de kaldera (volkanik patlama sonucu toprağın çökmesiyle oluşan yer şekli) var. Volkanın püskürttüğü malzemenin büyük çoğunluğu da piroklastiktir. Salda Gölü ise artık bütün kamuoyu biliyor ki içindeki oluşumu Mars’ta hayat olabileceğine dair işaretler veriyor. Jezero kraterine benzediği için Mars’ın Türkiye’deki bir yansımasına örnek. Salda için gerekçemiz, Mars’ın geçmişi için Türkiye’den canlı örnek olması. Umarız biz de bu liste dolayısıyla Nemrut’u ve Salda’nın değerini bilir ve koruruz.”

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir