Havacılık tarihimize unutulmaz bir yolculuk: Türk Hava Kuvvetleri Müzesi

Ankara’nın Etimesgut ilçesindeki Türk Hava Kuvvetleri Müzesi, Hava Kuvvetlerine hizmet etmiş savaş uçakları, askeri havacılıkta kullanılan silah sistemleri, mühimmatlar ve çeşitli tip ve çapta silahlarla Türkiye’nin askeri havacılık tarihine ışık tutuyor.

18 Eylül 1998’de Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün manevi kızı ve Türkiye’nin ilk kadın pilotu Sabiha Gökçen ile dönemin Hava Kuvvetleri Komutanı Orgeneral İlhan Kılıç tarafından açılan müze, askeri havacılığın tarihini detaylı bir şekilde ziyaretçilere sunuyor.

Müze, Türk Hava Kuvvetlerinin sosyal, tarihi ve teknik gelişimini dönemlere göre yansıtmak, dünya tarihindeki etkinliğini ve kahramanlıklarını sergileyerek Türk milletinin milli birlik ve beraberlik duygularını geliştirmek amacıyla kuruldu. Aynı zamanda tarih ve askerlikle ilgili bilimsel araştırmalar için bir ortam sağlıyor. Müze, 62 bin metrekare açık ve 2 bin metrekare kapalı sergi alanına sahip.

Açık sergi alanının girişinde, Türk havacılık tarihinde öncü isimler olan Mahmut Şevket Paşa, Zeki Doğan ve Sabiha Gökçen gibi önemli figürlerin büstleri ve biyografileri yer alıyor. Alanda ayrıca, Hava Kuvvetleri envanterine giren yer silah sistemleri ve hava savunma sistemleri, arama radarı ve irtifa radarının yanı sıra 1950’lerin yüksek irtifa hava savunma füzelerinden “Nike” füzesi de sergileniyor.

Müzenin açık sergi alanında Türk Hava Kuvvetlerine hizmet veren muharip, keşif, eğitim, nakliye ve irtibat uçaklarının yanında, Macaristan tarafından bağışlanan MIG-21, Pakistan’dan bağışlanan MIG-19 ve Bulgaristan’dan bağışlanan MIG-17 gibi uçaklar da bulunuyor.

Türk Hava Kuvvetleri akrobasi timinde yer alan F-86E (Uçan Kuğular), F-5A (Türk Yıldızları), Kıbrıs Barış Harekatı’nda kullanılan F-84G, F-100C, F-104G ve Delta Kanat Uçak olan TF-102A’nın yanı sıra 2001’de İstanbul-Kahire seferini gerçekleştiren AK-1 (Altın Kanatlar) de sergileniyor. Açık alanda ayrıca F-100 ve F-104 uçaklarına ait motorlar ile hava-hava, hava-yer füze sistemleri ve mühimmat sistemleri yer alıyor.

Müzenin kapalı sergi alanı iki kattan oluşuyor. Giriş katında Lagari Hasan Çelebi ve Hezarfen Ahmet Çelebi’nin ilk uçuş denemelerini anlatan maketler, Türk ve dünya havacılık tarihinin fotoğraf ve belgelerle anlatıldığı “Türk ve Dünya Havacılık Tarihi Salonu“, Türk Hava Kuvvetlerinin kuruluşundan itibaren kullanılan uçakların, hava ve silah sistemlerinin ölçekli maketleri bulunuyor.

Bu bölümde ayrıca ilk yerli üretim uçaklar “Uğur” ve PZL 24’ün 1/2 ölçekli maketleri, 1941’de Kayseri Tayyare Fabrikası’nda imal edilmiş Miles Magister uçağı, Hava Kuvvetleri Komutanlığı yapan komutanların büst ve biyografileri, üslerin flamaları, uçak motorları ve F-5A uçağına ait kokpit sergileniyor.

Müzenin kapalı sergi alanının ikinci katında ise pilotların kullandığı uçuş kıyafetleri ve ekipmanları, Türk Hava Kuvvetleri akrotim tarihinin anlatıldığı “Akrotim Köşesi”, Sabiha Gökçen’in biyografisi, uçuş ekipmanları, madalyaları, silahları ve Atatürk tarafından kendisine hediye edilen anı eşyaları ile mektupları bulunuyor.

Ayrıca, çeşitli ülkelere ait pilot ve uçucu personel bröveleri ile Türk Hava Kuvvetleri uçucu personelin kullandığı bröveler sergileniyor. “Şehitler Salonu”nda ilk kadın jet pilotu şehidi Ayfer Gök, Kıbrıs Barış Harekatı şehidi Yüzbaşı Cengiz Topel ve Teğmen Sait Binatlı’ya ait kişisel eşyalar sergileniyor. Bu bölümde ayrıca Fesa Evrensev’e ait kıyafet, cüzdan ve bröveler ile hava şehitlerinin isimlikleri de yer alıyor.

Müzenin kapalı sergi alanında çeşitli uçakların kullandığı silah sistemleri ve mühimmatlar da sergileniyor. Açık sergi alanındaki “Mavi Dünya” binasında ziyaretçiler, aktif müzecilik kapsamında F-5A ve T-33 uçaklarının kokpitlerine girebiliyorlar.

Bu yıl başından itibaren müzeyi 70 bin kişi ziyaret etti. Müze, Türk askeri havacılığının tarihine ışık tutarken askeri havacılık meraklılarının da ilgisini çekmeye devam ediyor.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir