Kültür ve Turizm Bakanlığı, 9 asırlık Harran Sarayı’nın kazı çalışmalarını hızlandırdı.
Yaklaşık 3 metre kalınlığında ve 7 metre yüksekliğinde odalara sahip olan Harran Sarayı’nda oldukça serin bir hava bulunuyor.
“Saray eski ihtişamıyla ziyaretçilerini karşılayacak”
Harran Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Bölümü Öğretim Üyesi ve Harran Ören Yeri Kazı Başkanı Prof. Dr. Mehmet Önal, “Doğu Roma İmparatorluğu’ndan Emevilere, Zengi Atabeyliğinden Eyyübilere kadar farklı medeniyetlere ait birçok esere rastlandığını” ifade etti.
Harran Sarayı’na gelen ziyaretçiler öncelikle ahşap bir köprü ile karşılaşacaklar. Hendekten geçerek ikinci katına ulaşılan sarayda galeriler ve kuleler gezilebilecek.
Özellikle son yıllarda kazıların 3 katlı olan sarayın içerisinde yoğunlaştırıldığını belirten Önal, “Örneğin, bir odanın girişinde zırhlı giysili bir savaşçıyı görecekler. Başka bir odada geçmişte bilim merkezi olan Harran’da ikamet etmiş Battani, Sabit Bin Kurra gibi bilim insanlarının el yazması eserlerinin kopyalarını görecekler. Yine Harran’da o dönemki icatlar görülebilecek. Yani sarayın içerisinde yüzlerce oda tematik olarak donatılacak. Ziyaretçiler tarihi ve kültürel anlamda önemli olan bu mirası yaklaşık 2 saat boyunca keyif içerisinde gezme imkânı bulacak.” dedi.
Harran Sarayı 1 buçuk yılda tamamlanması planlanan kazı çalışmalarının ardından, ziyaretçilerini ağırlayacak.