Harput Kalesi’nde ortaya çıkarıldı: Tam 1000 yıllık!

Elazığ’da birçok medeniyetin izlerini barındıran tarihi Harput Kalesi’nde, Orta Çağ ve Yakın Çağ’da aktif kullanılan 1000 yıllık, zamanın “sanayi sitesi” tespit edildi.

Demir atölyeleri, maden eritme ocakları ve depo bölümlerinden oluşan alandaki kazılarda, çok sayıda metal üretim tandırı, kalıp ve külçe ile mızrak ve ok ucu bulundu.

Kültür ve Turizm Bakanlığı, Elazığ Valiliği ile Fırat Üniversitesi’nin desteğiyle yürütülen kazı çalışmalarıyla, demir eser üretim bölgesinin bir bölümünün restorasyonu tamamlanarak turizme hazır hale getirildi.

Harput Kalesi Kazı Başkanı Prof. Dr. İsmail Aytaç, AA muhabirine, alanda kazıların ilk olarak 2014’te yapıldığını, daha sonra verilen uzun aranın ardından 2021’de tekrar başladığını söyledi.

Kazılar sonucu buranın demir atölyeleri, maden eritme ocakları ve depo alanlarından oluşan kompleks bir alan olduğunu tespit ettiklerini anlatan Aytaç,“Harput Kalesi’nin batı surlarının iki burç arasındaki bölümünün en az 1000 yıllık zamanın sanayi sitesi bölgesi olduğunu anladık.” dedi.

Toplam 3 yıldır yapılan kazılarda demir atölyeleri, çok sayıda metal üretim tandırı ve kalıplar bulduklarını, kasa kasa demir cürufları ile metal külçeler çıktığını, mızrak ve ok ucu örnekleri elde ettiklerini bildiren Aytaç, stratejik olarak kalede özellikle silah üretiminin bu bölgede yapıldığını belirtti.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir