Harput Kalesi: Binlerce yıllık tarih FPV dronla görüntülendi

Elazığ’da, milattan önce 3. yüzyılda yerleşimin başladığı ve birçok medeniyete ev sahipliği yapan Harput Kalesi, FPV dron ile görüntülendi.

Urartu Krallığı tarafından doğal bir kaya üzerine inşa edilen kale, Roma, Bizans, Sasani, Artuklu, Selçuklu, Dulkadiroğulları, Safeviler ve Osmanlı gibi birçok medeniyetin izlerini taşıyor.

UNESCO Dünya Miras Geçici Listesi’nde yer alan Harput Mahallesi’nde bulunan kale, iç kale ve dış surlar olmak üzere iki bölümden oluşuyor. Arkeolojik kazılar ve restorasyon çalışmaları 2005 yılından bu yana devam ediyor.

Geçen yıl, Harput Kalesi Kazı Başkanı Prof. Dr. İsmail Aytaç ve ekibi, Sarayönü olarak adlandırılan bölümde, kale yöneticileri ve devlet adamları için yemek ve ekmek pişirilen yaklaşık 1000 yıllık mutfak bölümünü ortaya çıkardı. Mutfakta 8 tandır ile sırlı servis tabakları, çömlekler ve mancınık güllesi bulundu.

Harput Kalesi, tarihi önemi ve manzarasıyla dört mevsim yerli ve yabancı turistlerin ilgisini çekiyor. Dron görüntülerinde kalenin genel görünümü, surları ve zirvesindeki Türk bayrağı yer alıyor.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir