Darbeler tarihine ayna tutan müze: “Hafıza 15 Temmuz”

FETÖ’nün 15 Temmuz 2016’daki hain darbe girişiminin üzerinden 8 yıl geçerken “Hafıza 15 Temmuz Müzesi’nde” sergilenen objeler ve videolar, o gece yaşanılanları ziyaretçilere hatırlatıyor.

Darbe girişiminin 3. yılında Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından açılan ve 15 Temmuz Şehitler Köprüsü’nün Anadolu Yakası bölümünde konumlanan müze iki kattan oluşuyor.

Darbe girişimine ayna tutuyor

FETÖ’nün hain darbe girişiminin yanı sıra Türkiye ve dünyadaki darbelerin izleri “Hafıza 15 Temmuz Müzesi”nde ziyaretçilere hatırlatılıyor. Darbeye ilişkin birçok görsel ve işitsel çalışmanın yer aldığı mekanda, şehit ve gazilere ait çok sayıda özel eşyayla birlikte dünyadaki sömürgecilik ve Türkiye’deki darbelere ilişkin olayları aktaran özel bölümler de bulunuyor.

Hafıza mekanı

Hafıza 15 Temmuz Müzesi’nde ziyaretçileri ilk olarak darbecilerin tankla ezdikleri bir otomobil karşılıyor. Müze duvarlarında o geceye ait videolar gösterilirken darbecilere bedenleriyle siper olan şehitlerin o gece giydiği ayakkabılar özel bir köşede sergileniyor. Darbe girişiminin izlerini taşıyan ve o geceyle özdeşleşmiş bazı eşyalar, müzede camekanlar içinde gösteriliyor.

Şehitler Makamı

Müzenin bahçesinde darbe gecesi şehit olan 252 kişi için servi ağaçları yer alırken, bu ağaçların sıralandığı Şüheda Yolu’nun ardından alana gelen ziyaretçiler, önce 24 saat boyunca içerisinde sela okunan kubbe şeklindeki Şehitler Makamı’nda dua ediyor.

“Unutma”

1500 metrekare alanda iki kat inşa edilen müzenin zemin girişindeki duvarda “Unutma” yazısı ile 15 Temmuz şehitlerinin isimleri ve onları temsilen tavandan sarkan beyaz güvercinler bulunuyor.

“Darbeler Çağı” köşesi

“Darbeler Çağı” köşesinde 1950-2016’da dünya genelinde 531 darbe gerçekleştirildiği, bunların 210’unun amacına ulaştığı, Türkiye’de ise 1960-2016 arasındaki 9 darbe ve darbe girişimi aktarılıyor. Ayrıca, sömürgeciliğe karşı dik duranlar köşesinde, aralarında Mustafa Kemal Atatürk, II. Abdülhamit Han, Aliya İzzetbegoviç, Mahatma Gandhi ve Simon Bolivar gibi liderlerin bilgileri yer alıyor.

Müzenin Müdürü Tuba Danış Ketancı, AA muhabirine, özel bir çalışmayla hafıza mekanı olarak tasarlanan yerin darbenin üçüncü yılında açıldığını söyledi.

Dünyada her yıl darbelerin yaşandığını dile getiren Ketancı, “Silahlı bir darbe girişimine silahsız vatandaşın karşı koyabildiği ve engellediği tek darbe girişimi FETÖ’nün gerçekleştirdiği 15 Temmuz darbesi. O gece gösterilen direniş, Türk milletinin şanını kesinlikle çok daha fazla yukarıya çıkarmıştır. Şehitlerimiz de çok taze, yaşayanları da henüz şahidimiz. Bu yüzden Hafıza 15 Temmuz’un kurulması gerekiyordu ve yeni nesillere de bunu anlatmamız gerekiyordu.” dedi.

Müzede o geceye ait çok sayıda objenin bulunduğuna dikkati çeken Ketancı, şöyle devam etti:

“15 Temmuz gecesinde, Genelkurmay Başkanlığı’nın önünde tankın ezdiği sivil bir aracı o geceki haliyle sergiliyoruz. Şu an önünde de durduğumuz yerde şehitlerimize ait ayakkabılar var. Bunlar şehitlerimizin kendi kullandıkları ayakkabılar. İlçe ilçe, köy köy dolaşılarak, ailelerinin teslim ettiği ayakkabılar. Tamamı şehitlerimize ait, 32 tanesi şehitlerimizin o gece ayağında olan ayakkabılar. Bunun yanı sıra şehit Ömer Halisdemir’in beresi ve kaması var. O gece vatandaşa karşı kullanılan kurşunların boyutunu gösteren bir vitrinimiz var. Yine o günün simge objelerinden, Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan’ın vatandaşları sokaklara çağırmasına vesile olan gazeteci Hande Fırat’ın cep telefonu var. Bunlar dışında şehit ve gazilerimize ait olan, o gece de kullanılan motosiklet ve kask da yer alıyor. Ayrıca şehit ve gazilerimize ait cep telefonu, cüzdan ve anahtar gibi objeleri sergiliyoruz.”

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir