Akdeniz’in güneyinde keşfedilmeyi bekleyen ilklerle dolu Hatay, geziniz sırasında sizi her fırsatta hayran bırakacak. Geçmişte kendi başına bir devlet olan Hatay, üç büyük dinin hoşgörü ile temsil edildiği ve UNESCO tarafından “barış kenti” seçilmiş, 1939 senesinde Türkiye’ye katılmıştır. Akdeniz ikliminin hakim olduğu Hatay’da yılın her mevsimi gezmek için uygundur. Ancak yaz ayları, denizin de tadını çıkarmak için daha çok tercih edilmektedir. Hatay’ın dillere destan mutfağını da denemeden dönmeyin deriz. Şişperek çorbası, oruk, İskenderun döneri, fellah köftesi, biberli ekmek, Hatay usulü kağıt kebabı, ıspanak borani, belen tava sizlere önereceğimiz yalnızca birkaç enfes tatlarındandır.
Habib-i Neccar Camii
Roma Dönemine ait pagan tapınağının üzerine 7. yüzyılda inşa edilmiş Habib-i Neccar Camii, Anadolu’da inşa edilen ilk cami olma özelliğine sahiptir. Habib-i Neccar Cami’nin avlusunda 19.yy eseri bir şadırvan ve Habib Neccar, Yahya (Barnabas), Yunus (Pavlos) türbeleri vardır. Caminin içine büyük sivri kemerli taç bir kapıdan ve ortasında kitabesi bulunan yuvarlak kemerli kapıdan girilir. Ahşap şerefeli, pabuçlu bir minaresi olan Habib-i Neccar Camii kendine has mimarisiyle hala döneminin izlerini yansıtmaktadır. Hristiyan mezarlarının da bulunduğu Habib-i Neccar Camii, Hatay’ın büyük bir hoşgörü şehri olduğunun da kanıtıdır.
Hatay Arkeoloji Müzesi
Hatay Arkeoloji Müzesi, 2014 yılından beri hizmet veren Türkiye’nin ve dünyanın en büyük mozaik müzelerindendir. Müzede Paleolitik, Neolitik, Kalkolitik, Tunç Çağı, Hitit, Hellenistik, Roma, Doğu Roma, Selçuklu ve Osmanlı döneminden birçok eser yer almaktadır. İçinde sergilenen mozaikler 3250 m2 alanı kapladığı için dünyanın en büyük mozaiklerini sergileyen müze unvanına sahip olmuştur. Özenle işlenmiş benzersiz mozaik koleksiyonunun büyüleyiciliği müzeyi gezerken sizleri de etkisine alacaktır. Ayrıca müzede Şuppiluliuma Heykeli, Arsuz Stelleri, Asur Ortastadı, Tyche Heykeli, Antakya Lahdi ve Çift Aslanlı Sütun Kaidesi de yer almaktadır.
Saint Pierre Kilisesi
Hatay Antakya ilinde bulunan Saint Pierre Kilisesi hem tarihi hem de Hristiyan dini açısından çok önemli bir yapıdır. Saint Pierre Kilisesi gibi önemli bir ibadet yerinin Antakya’da bulunmasının sebebi Hristiyanlığın Kudüs’ten sonra yayıldığı ilk kentlerden birinin Hatay Antakya olmasıdır. Pek çok dine kucak açmış olan Hatay bu sayede Hristiyanlığın bilinen ilk kilisesine de ev sahipliği yapmaktadır. Ayrıca dünyanın ilk mağara kilisesi olması Saint Pierre Kilisesi’ni diğer kiliselerden ayıran bir başka özelliğidir. Kilisenin günümüze kadar sadece taban mozaiğinin parçaları, vaftiz için kullanılan sunak, 1932 yılında sunağın üstüne yerleştirilmiş Saint Pierre heykeli ve sunağın sağında kalan duvar boyamalarının izleri kalmıştır. Saint Pierre Kilisesi’nin dağa açılan bir tüneli bulunmaktadır. Burayı Hristiyanların baskınlar sırasında kaçmak için kullandıkları düşünülmektedir.
Kurtuluş Caddesi
Kurtuluş Caddesi, kuzeydoğu ve güneybatı olmak üzere kenti ikiye ayırmaktadır. Dünyada ilk defa meşale ile aydınlatılan cadde olma özelliğine sahip Kurtuluş caddesi mimari olarak da gelenleri etkilemektedir. Cadde üzerinde Hatay yemeklerini ustalarından tadacağınız birçok kafe ve restoran sizleri bekliyor olacak.
Samandağ Çevlik Plajı
Titus Tüneli’nin manzarasını oluşturan dünyanın en uzun plajları arasında yer alan Çevlik Plajı Hatay denizinin tadını çıkaracağınız en doğru adrestir. Yerel halkın sık sık ziyaret ettiği Samandağ Çevlik Plajı , Antakya’ya 22 kilometre mesafede bulunuyor. Sahilin kumu ince kumsal yapıdadır ayrıca meltem ve lodos rüzgarlarının etkili olduğu Samandağ Çevlik Plajı sörf yapmak için de çok uygundur.
Vakıflı Köyü
Samandağ’a 22 kilometre uzaklıktaki Türkiye’nin tek Ermeni Köyü olma özelliğine sahip Vakıflı Köyü Hatay’da görülmesi gereken önemli yerlerden biridir. Hatay’da huzurlu ortamı ve temizliğiyle bilenen Vakıflı Köyü ayrıca yetiştirilen organik gıdaları ile de tanınır. Köyün en dikkat çeken yapısı Meryem Ana Ermeni Kilisesi’dir. Ağustos ayında yolunuz Hatay’ın Vakıflı Köyü’ne düşerse Üzüm Festivallerine denk gelebilirsiniz. Senenin bağ bozumunu yapan köylülerin organik üzümlerini tatmadan dönmeyin deriz.
Tıbbi ve Aromatik Bitkiler Müzesi
Hatay’ın zengin bitki çeşitliliğini ziyaretçilerine tanıtmak amaçlı açılan Tıbbi ve Aromatik Bitkiler Müzesi, Türkiye’deki ilk ve tek bitki müzesi olma özelliğine sahiptir. 215 metrekarelik bir alanı kaplayan yapı alternatif tıp çalışmalarının da gerçekleştiği bir alandır. Bitkilere ait her şeye rastlayacağınız Tıbbi ve Aromatik Bitkiler Müzesi 2013 senesinde müze faaliyetlerine başlamıştır. Müze iki bölümden oluşmaktadır. Üst katta açık sergi salonundaki toplamda 280 farklı türdeki bitkinin yakından çekilmiş görselleriyle hazırlanan panolar bulunmaktadır. Ayrıca Tıbbi ve Aromatik Bitkiler Müzesi, Türkiye’nin şifalı bitki ve alternatif tıp ihtiyacının %20’sini karşılamaktadır.
Harbiye Şelaleleri
Hatay’ın ikonik güzelliklerinden biri olan Harbiye Şelalesi, görenleri güzelliğiyle büyülüyor. Dağlardan salına salına gelerek Asi Nehri’ne dökülen buz gibi suyun sesi ruhunuzu dinlendirecek. Şelalenin girişinde hediyelik eşya alabileceğiniz stantlara rastlayacaksınız. Özellikle şelaleden toplanan Serpantin taşından yapılma hayvan figürleri, heykeller, kolyeler güzel bir hediye ve hatıra seçeneği olabilir. Şelalenin çevresinde konaklamak için de birçok otel ve pansiyon bulunmaktadır. Hatay’a geldiğinizde bu doğal güzelliğe mutlaka yakından şahit olun.
Titus Tüneli Ve Beşikli Mağara
Titus Tüneli, Hatay’ın Samandağ ilçesi sınırları içerisinde, Titus Flavius Vespasianus tarafından yaptırılmış, Dünya’nın elle yapılan en büyük tüneli olama özelliğine sahiptir. Geziniz sırasında bu tünelin nasıl elle yapıldığına hayret edeceksiniz. Dağdan gelebilecek sel sularını engellemek için dere ile deniz arasındaki dağ delinerek tünel yapılmıştır. yüksekliği 7 metre ve genişliği ise 6 metre olan Titus Tüneli, 2014 yılında UNESCO Dünya Mirası Geçici Listesi’ne eklenmiştir. Ayrıca tünelin denize bakan kısmına sonradan eklendiği düşünülen “Beşikli Mağara” adında bir mağara bulunmaktadır. Roma Dönemi’ne ait tarihi eser niteliğindeki Beşikli Mağara’nın içinde Roma kralının ve halkın mezarları bulunmaktadır. Titus Tüneli’ni ziyaret ettikten sonra Beşikli Mağara’yı da keşfedebilirsiniz.
Eski Antakya Evleri
Eski Antakya Evleri Hatay’ın tüm karakteristik özelliklerini günümüze kadar koruyarak getirmiştir. Daracık sokaklarıyla sizleri Antik Hatay dönemine yolculuk yaptırtacak olan Antakya evleri halkın yaşayış biçimini, gelenek ve göreneklerini çok iyi bir şekilde yansıtmaktadır. Evlerin arasında yürürken kendinizi labirentte yürüyormuş gibi hissedebilir ve “zokmak” denilen çıkmazlara rastlayabilirsiniz.