Göbeklitepe’de heyecanlandıran keşif: 8 yeni tepe daha bulundu!

Tarihin sıfır noktası olarak nitelendirilen Göbeklitepe’de, 8 arkeolojik tepenin daha bulunduğu ortaya çıktı. İsimleri henüz açıklanmayan arkeolojik alanların duyurulmasıyla birlikte ‘Taş Tepeler’in sayısı 20’ye çıkacak.

Tarihi 12 bin yıl öncesine uzanan Şanlıurfa’daki Göbeklitepe, yerleşik hayata dair izleriyle geçmişten günümüze adından söz ettiriyor.  Göbeklitepe’den sonra bölgedeki 11 yeni tepe daha gün yüzüne çıkarıldı ve 2021’de toplam 12 alan “Taş Tepeler” olarak anılmaya başladı. Türkiye Gazetesi’nin haberine göre bu tepelerin başka benzerlerinin olduğu ortaya çıktı.

Türkiye Kültür Yolu Festivali kapsamında Bursa’da bulunan Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, arkeolojik alanlara dair çarpıcı bilgiler verdi.

Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, Göbeklitepe bölgesindeki 100 kilometrelik hat içerisinde 8 yeni arkeolojik tepenin daha gün yüzüne çıkarılmayı beklediğini söyledi.

Dünyanın gözünün üzerinde olduğu Taş Tepeler’deki arkeolojik çalışmalar hakkında bilgi veren Bakan Ersoy “Şu an bir hat üzerinde 12 tepeyi gün yüzüne çıkarıyoruz. Ancak bu sayı, toplamda 100 kilometrelik bir alan üzerinde 20’ye kadar çıkacak. Diğer sekiz tepe daha kazılmadı, adını dahi anons etmedik. 12’yi oturtalım, aşama aşama onları da anons edeceğiz.” dedi. 

Taş Tepeler’in Neolitik çağ araştırmaları açısından çok önemli bir keşif olduğunu belirten Ersoy, “Arkeologların tarihe bakışı değişti. Şu anda 32 üniversite ve akademi çalışmalara destek veriyor. Bunların 10’u yerli 22’si ise uluslararası akademi. Güney Doğu’da çok önemli bir çıkış yakalayacağımızı düşünüyorum.” ifadelerini kullandı.  

“Arkeolojik alanları hızlı değil, yoğun kazıyoruz”

Arkeolojik alanların hızlı kazıldığına dair eleştirilere de cevap veren Ersoy, “Arkeolojik alanları hızlı değil, yoğun kazıyoruz. İkisi farklı şey. Eskiden ören yerleri 45 ila 60 gün kazılıp bırakılıyordu. Biz önce bundan vazgeçip 12 aylık kazıların sayısını artırdık. İkincisi de Efes gibi yerler sadece bir noktadan kazılıyordu. Biz tek değil 10-15 noktada yoğun kazılara başladık. Bazı ören yerlerindeki bütçeleri döviz bazında yirmi katına çıkardık. Bunun hızlı kazmakla alakası yok.” dedi.

“Geleceğe Miras” projesiyle de son altmış yılda arkeoloji alanında ne kadar iş gerçekleştirilmişse aynı oranda işi gelecek dört yılda yapacaklarını söyleyen Bakan Ersoy, “Bakın çok iddialı bir hedef koyduk. Tabii, bazı hocaları değiştirmek zorunda kaldık. 80 yaşına gelmiş, kazılarını oğluna devretmeye çalışan kazı başkanları vardı. Onları düzene soktuk.” diye konuştu. 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir