2018 yılında UNESCO Dünya Mirası Listesi’ne dahil edilen ve “tarihin sıfır noktası” olarak nitelendirilen Göbeklitepe’yi yılın 7 ayında 326 bin kişi gezdi.
Tüm dünyanın dikkatini üzerine çekti
Şanlıurfa’da yer alan ören yerine yerli ve yabancı turistlerin ilgisi, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın 2019’u “Göbeklitepe yılı” ilan etmesiyle arttı.
Güneydoğu Anadolu’nun en önemli gezi rotası konumuna gelen bölgede, Neolitik döneme ait boyları 3-6 metre, ağırlıkları da 40-60 ton olan, yabani hayvan figürlü “T” biçimli dikili taşlar bulundu.
Güneydoğu Anadolu’nun en önemli gezi rotası konumunda
Kazılarda aynı zamanda, dünyanın en eski tapınak kalıntıları ve yaklaşık 12 bin yıl öncesine ait olduğu belirtilen 65 santimetre uzunluğunda insan heykeli gibi çeşitli tarihi eserler de ortaya çıkarıldı.
Vali Hasan Şıldak, sosyal medya hesabından, Göbeklitepe’nin 2024 yılının 7 ayında ziyaretçi sayısında rekor düzeye ulaştığını belirtti. Şanlıurfa’nın yürütülen çalışmalarla kültürel mirasın ortaya çıkarılması sonucu daha çok ziyaretçi ağırlayacağını aktaran Şıldak, şunları kaydetti:
“Önceki yılların aynı dönemine göre en yüksek ziyaretçi sayısını bu yıl yakalayan Göbeklitepe, 326 bin ziyaretçiyle 2022 yılındaki 290 bin sayısını geride bıraktı. Taş Tepeler Projesi kapsamında 10 noktadaki kazı çalışmalarıyla adeta açık hava müzesi niteliğinde zengin arkeolojik mirasa sahip olan Şanlıurfa, yürütülen çalışmalarla bu kültürel mirasın her geçen gün açığa çıkarılması sonucunda daha çok ziyaretçiyi misafir edecek, kültür ve turizm şehri kimliği güçlenecek.”