Gaziantep 6 bin yıllık tarihi geçmişiyle ülkemizin kültürel bakımdan en zengin şehridir. Bu zenginlik mutfağını da etkileyince ortaya damaklarımızı bayram ettirecek çeşit çeşit yemekler çıkıyor.
Mezopotamya, Anadolu ve Mısır’ın kesişim noktası olması ve İpek Yolu’nun buradan geçmesiyle binlerce kültürü sofrasında misafir eden Gaziantep mutfağı, her yemekte yer alan baharatları, kültürüne özgü ekşi sosları, damak çatlatan tatlıları, salçaları ve kurutulmuş sebzeleri ile ustalarının ellerinde şekillenmiş adeta bir sofra sanatıdır. Gaziantep. 2016 yılında UNESCO Yaratıcı Şehirler Ağına girerek mutfağının güzelliğini hakkettiği şekilde taçlandırmıştır.
Sofradan eksik olmayan et yemekleri bunca zenginliğin içinde hangisini tadacağınızı şaşırıyorsunuz. Ziyaret ettiğinizde başınızı döndürecek bu mutfağa gelin beraber yakından bakalım.
1 Beyran
Gaziantep mutfağında sabahları tüketilen çorbalardan biridir. Çok zahmetli bir yapımı olan bu çorba iç yağı ile hazırlanan bir et yemeğidir. Beyran çorbasının en önemli noktası etin lezzetini arttırmak için et suyunda kaynatılması ve Gaziantep mutfağının olmazsa olmaz baharatlarıyla servis edilmesidir.
2 Şiveydiz
Kuzu eti ve sarımsağın ortaya çıkardığı lezzet şöleniyle Gaziantep’te tanışmayı unutmayın. Her evde pişen bu yöresel yemeğin en önemli iki noktası var. İlki etin kuşbaşı olmasına dikkat etmek gerekiyor. ikinci en önemli püf noktası ise yoğurtla yapılan terbiyesinin bir gece önceden hazır olması gerekmektedir.
3 İçliköfte
Gaziantep’in yemelere doyamadığımız içliköftesini listeye eklemeden olmaz. Bulgurun ve irmiğin kıymayla bütünleşerek baharatın taçlandırdığı bu yemeği kendi mutfağında tatmadan dönmek olmaz. Hamurunun yapımında büyük bir ustalık ve titizlik gerekir. İç harcında gizlenen ceviz taneleri ise yemeğe ayrı bir tat katmaktadır.
4 Patlıcan Kebabı
Patlıcanın köfteyle şişin üzerinde buluşması onlara eşlik eden domatesin ve biberin ortaya çıkardığı hem görsel hem de damak çatlatan şöleni patlıcan kebabı… Gaziantep’in en meşhur kebaplarından yalnızca bir tanesidir. Ana malzemesi kuzu döş eti olan bu yemeği yiyince hiç patlıcan kebabı yemediğinizi fark edeceksiniz.
5 Yuvalama
Gaziantep’in örf ve adetlerinde bir yemek kaşığına 40 tane yuvalamayı sığdıramayan geline hamarat denmezmiş. İşte büyük bir hamaratlık gerektiren yuvalama yemeği Gaziantep mutfağının her bayram sofrasından eksik etmediği en önemli yemektir. Nohutun incik et ile harmanlanmış halini kesinlikle tatmalısınız.
6 Baklava
İncecik hamurun Gaziantep’in fıstığı ile buluşması ve üzerine dökülen şerbetiyle belki de dünyanın en güzel tatlısı olabilir. Ayrıca tüm dünyaya baklavayı tanıtan Gaziantep mutfağının en önemli parçasıdır.
7 Simit Kebabı
Adını içindeki bulgurdan alan simit kebabı Gaziantep mutfağının mangalda yaptığı şölenlerden biridir. Kızarmış lavaş ile servis edilerek sofralara kurulan bu muhteşem tat keşfedilmeden dönülmeyecek en önemli yemeklerden biridir.
8 Külbastı
Antep’in baharatlarıyla mühürlenmiş kuzu eti ve dana etinin ortaya çıkardığı enfes bir tat. Gaziantep’te ustasından yemeniz gereken önemli bir lezzet olan külbastı özel yöntemler kullanılarak servis ediliyor. Sırının ustasında olduğu bu lezzeti mutlaka tatmalısınız.
9 Ali Nazik Kebabı
Ali nazik kebabı önünüze geldiğinde sizi ilk önce kokusu büyüleyecek. Sonrasında sosuna bandırdığınız ekmeği ağzınıza götürdüğünüzde yoğurtlu patlıcanın, kuşbaşı dana etinin, baharatlı salça sosuyla nasıl bir sanat ortaya çıkardığını anlayacaksınız. Gaziantep mutfağından çıkarak tüm Anadolu sofrasına yayılan bu lezzeti ana yurdu Antep’te tatmanızı öneririz.
10 Batma Kaymak
Batma kaymak tatlısı Antep’in kahvaltılarında sunulan yöresel bir tatlıdır. Sadece Gaziantep’te yiyebileceğiniz bu tatlının ne önemli parçası kaymağıdır. Antep’in bazı köylerinde yapılan sıvı kıvamlı kaymak bu tatlının olmazsa olmazıdır. Balın ve sıvı süt kaymağının Antep fıstığı sizlere sunduğu bu nefis tadı denemeden dönmeyin.