Muğla’da yer alan Fethiye Kalesi kazısı sırasında kale ve tiyatronun iç kısmına ulaşım sağlayan yol ortaya çıkarıldı.
Fethiye’de bulunan kalede, 2 yıl önce başlatılan kazı ve kurtarma çalışmaları sürüyor. Çalışmalar sırasında geçmiş dönemlere ait gümüş sikkeler bulundu. Bulunan parçaların kaynak niteliğinde olabileceği düşünülüyor.
“Çok güzel manzarası var”
Çalışmalar sırasında geçen yıl bölgedeki tiyatronun tespit edildiğini hatırlatan Prof. Dr. Kadir Pektaş, “Telmessos’ta bilinen ikinci tiyatro olma ihtimali çok yüksek. Ana kayaya oyulmuş durumuyla nadir tiyatrolardan bir tanesi ve yaklaşık 500 kişilik. Kalenin üst tarafındaki çalışmalarda çok güzel sonuçlar elde ettik. Doğu taraftaki burçlardan birinde iç kaleye doğru devam eden bölümde, mekanlara girişi sağlayan ana kayaya oyulmuş daha sonra Menteşe ve Osmanlı döneminde düzenlenmiş bir yol ortaya çıktı.” dedi.
Pektaş, “Üst kısımda daha çok erken Osmanlı döneminde ait veriler ortaya çıkarken aşağı kısımda Helenistik ve Roma dönemi kalıntılar elimize geçti. Ortaya çıkarılan yolun kazısının tamamlanmasıyla surların orta çıkarılması hedeflenmekte. Burası savunma yapısı farklı dönemlere, ihtiyaçlara göre şekilleniş duvar ve burçlardan meydana geliyor.” ifadelerini kullandı.
Büyüleyici körfez manzarası sunan kalenin restorasyon çalışmalarının tamamlanmasıyla, Fethiye ikinci bir tiyatroya kavuşmuş olacak.