Ege’de saklı kalan 6 antik kent!

Ege Bölgesi, tarih boyunca coğrafi konumu nedeniyle birçok medeniyete ev sahipliği yapıyor. Doğanın ve tarihin eşsiz birleşim yerlerinden birisi olan Ege, Efes Antik Kenti, Afrodisias Antik Kenti, Hierapolis Antik Kenti ve Teos Antik Kenti gibi ünlü ve sık ziyaret edilen tarihi kentlerin yanı sıra keşfedilmeyi bekleyen birçok antik kente de ev sahipliği yapıyor. İşte Ege’de çok az kişinin bildiği ve keşfedilmeyi bekleyen 6 antik kent…

Ege’de keşfedilmeyi bekleyen 6 antik kent

Aizanoi Antik Kenti, Kütahya

Kütahya’nın Çavdarhisar ilçesinde yer alan antik kent, Roma Döneminin en önemli kentlerinden birisi. Dünyanın ilk borsa binasına ev sahipliği yapan antik kent içerisinde “Zeus Tapınağı, Stadyum, Tiyatro Kompleksi ve Macellum ” gibi önemli yapılar yer alıyor.

Bir tepe üzerine kurulmuş olan ve antik kentin dinsel yapısı olan Zeus Tapınağı dünyanın en iyi korunmuş Zeus tapınaklarından birisi. 13.500 kişi kapasiteli stadyumu ve 20.000 kişi kapasiteli tiyatro kompleksi antik dönemde yapılan hiçbir antik kente görülmeyen bir özellik.

 Euromos Antik Kenti, Muğla

Muğla’nın Milas ilçesinde yer alan antik kentin ismi Yunanca güçlü anlamına gelirken, antik çağda  “Kyromos” ya da “Hyromos” biçiminde kullanılıyor. Büyük İskender’in fethinden sonra Euromos Antik Kenti, Makedonya, Mısır ve Suriye kralları arasında el değiştiriyor. Birçok medeniyete ev sahipliği yapan kent içerisinde bulunan sütunlardaki yazılar medeniyetlerin yaşam şekilleri hakkında günümüze bilgi veriyor.

Kaunos Antik Kenti, Muğla

Kaunos Antik Kenti, Muğla’nın Köyceğiz ilçesinde yer alıyor. Antik Çağ’ın ticari açıdan en önemli liman kentlerinden birisi olan Kaunos, birçok medeniyetin izini yaşıyor. Antik kent, günümüze kalan kayalara oyulmuş “Kral Mezarlarıyla” dikkat çekiyor.

Laodikeia Antik Kenti, Denizli

Denizli’nin 6 km kuzeyinde yer alan antik kent, Seleukos Kralı II. Antiokhos tarafından karısı Laodike adına inşa ettiriliyor. Hristiyanlığın ilk 7 kilisesinden birine sahip olan kent, Erken Bizans Dönemi’nin önemli din merkezlerinden birisi.

Pınara Antik Kenti, Muğla

Muğla’nın Seydikemer ilçesinde bulunan antik kentin, tarihi ve epigrafik kayıtlara göre Xanthos’tan gelme kolonistler tarafından kurulduğu düşünülüyor. Pınara Antik Kenti, sarp olan doğu yamacında oyulmuş yüzlerce kaya mezarlarıyla dikkat çekiyor.

Sardes Antik Kenti, Manisa

Manisa’nın Salihli ilçesinde yer alan antik kent, Lidya Devleti’nin başkentiydi. Roma ve Bizans dönemlerinde önemli bir yerleşim merkezi olan kent, tarihte devlet güvencesinde paranın ilk basıldığı yer olarak biliniyor.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir