Efes Antik Kenti’nde gece müzeciliği! Ziyaretçi rekoruna koşuyor

UNESCO Dünya Miras Listesi’nde yer alan Efes Antik Kenti, gece müzeciliği uygulaması kapsamında yenilenen ışıklandırmasıyla ziyaretçilerini ağırlıyor. Antik kent, yılın 8 aylık döneminde 239 bin 426’sı gece olmak üzere ağırladığı 1 milyon 854 bin ziyaretçiyle geçen yıl kayıtlara geçen 2 milyon 196 bin ziyaretçi sayısına yaklaştı.

Yıldızlar altında tarihi bir yolculuk

İlk yerleşimi Cilalı Taş Devri’ne dayanan İzmir’in Selçuk ilçesindeki Efes, Helenistik, Roma, Bizans, Beylikler ve Osmanlı dönemlerinden taşıdığı izlerle Anadolu’nun eşsiz zenginliğini yansıtıyor. Celsus Kütüphanesi, Agora Meydanı, Kuretler Caddesi, Domitian Tapınağı, Trajan Çeşmesi, 25 bin kişilik oturma kapasitesiyle büyük antik tiyatro, stadyum ve antik liman bölgelerinde uygulanan aydınlatmalar ziyaretçilere eşsiz bir manzara sunuyor.

Gece müzeciliği uygulamasının başladığı Efes Antik Kenti’nde yaklaşık 2 bin 300 yıllık kalıntılar gün batımından sonra da ziyaret edilebiliyor. Özellikle yaz döneminde sahil bölgelerindeki yüksek sıcaklık nedeniyle gündüz plajları tercih eden turistler, bu sayede akşamın serin saatlerinde Efes’i görme imkanı buluyor.

Gece müzeciliğinin etkisi

Kültür ve Turizm Bakanlığının verilerine göre Efes, Ocak-Ağustos 2023’te 1 milyon 150 bin 529 turisti ağırladı. Bu yılın aynı döneminde ise ziyaretçi sayısı 1 milyon 854 bin 220 olarak kayıtlara geçti. Şimdiye kadar en çok ziyaretçinin geldiği 2023 yılında Efes Antik Kenti’ni 2 milyon 196 bin 58 kişi ziyaret etti. Efes, gece müzeciliği uygulaması kapsamında ise 239 bin 426 kişiyi yıldızlar altında tarih yolculuğuna çıkardı.

Ziyaretçilerinin artmaya devam ettiğini dile getiren Efes Müzesi Müdürü Murat Kaleağasıoğlu, “2023 ve 2024 yılı karşılaştırıldığında ziyaretçi sayısında artış devam ediyor. Bu artışta gece müzeciliği uygulamasının da önemli bir katkısı bulunmaktadır.” dedi.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir