2012 yılında UNESCO Dünya Mirası Geçici Listesi’ne dahil edilen Aizanoi’deki kazılar, Kütahya Dumlupınar Üniversitesi (DPU) Fen Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Bölümü tarafından, Kültür ve Turizm Bakanlığı, Türk Tarih Kurumu, Kütahya Valiliği ve Kütahya Müze Müdürlüğü işbirliğiyle yürütülüyor.
Gürok Grup Yönetim Kurulu Başkan Vekili Esin Güral Argat, antik kentte basın mensuplarına yaptığı açıklamada, grup olarak "Sınırsız düşün, cesur davran, iyi yap" mottosuyla hareket ettiklerini belirtti. Argat, bu motto doğrultusunda işlerin yanı sıra insan, çevre ve doğaya karşı da iyi işler yapmayı hedeflediklerini vurguladı. Kültür ve sanata destek vermeyi ana stratejileri olarak benimsediklerini ifade etti.
Aizanoi'nin Kütahya'nın turizm potansiyelini artıran önemli bir değer olduğunu söyleyen Argat, kazı çalışmalarına 2020'den beri sponsor olduklarını ve bu sponsorluğu sürdüreceklerini açıkladı. Aizanoi'nin bir turizm destinasyonu haline gelmesi ve burada bir ekosistemin oluşmasının kıymetli olduğunu vurguladı.
Argat, Aizanoi’nin UNESCO Dünya Mirası Geçici Listesi’nden çıkarak kalıcı listeye dahil olmasını arzuladıklarını belirtti. Özel sektörün bu tür alanlarda öncü olmasının önemine değinen Argat, kamu, özel sektör ve sivil toplum kuruluşlarının işbirliği kültürünün yayılması gerektiğini vurguladı.
Aizanoi’ye olan ziyaretçi sayısının her yıl arttığını belirten Argat, 2023 yılında antik kenti ziyaret eden kişi sayısının 2020 yılına göre %143,71 artarak 44,842’ye ulaştığını söyledi. Bu artışı olumlu bir gelişme olarak değerlendiren Argat, Kütahya’yı turistik ve kültürel zenginlikleriyle tanınan bir marka şehir haline getirme vizyonuyla çalışmalarını sürdüreceklerini ifade etti.
Aizanoi Antik Kenti’nde, MÖ 3000 yılına dayanan tiyatro, stadyum, agora, Anadolu’nun en iyi korunmuş Zeus Tapınağı, iki hamam, dünyanın ilk ticaret borsa binası, sütunlu cadde, Kocaçay üzerinde ikisi ayakta kalmış beş köprü, iki agora, gymnasium, Meter Steunene kutsal alanı, nekropoller, antik bent, su yolları ve kapı yapıları bulunuyor.
Gürok Grup’un desteğiyle devam eden kazılarda, 2 metre 10 santim yüksekliğinde bir erkek heykeli ile Yunan mitolojisinde aşk tanrısı Eros, şarap tanrısı Dionysos ve yarı tanrı Herakles’in heykel başları gün yüzüne çıkarıldı. Ayrıca, Romalı kadınların kullandığı çeşitli renklerde allık, farlar ve parfüm şişeleri de keşfedildi.