Doğu Anadolu ve Karadeniz’in arasındaki geçit: Kop Dağı

Doğu Anadolu ile Karadeniz bölgelerini birbirine bağlayan geçit konumundaki 2 bin 918 rakımlı Kop Dağı, zengin bitki örtüsü ve endemik türleriyle öne çıkıyor.

Doğaseverlerin gözde adresi

Yaz aylarında canlanan doğası ve coğrafi yapısıyla ziyaretçilerine farklı güzellikler sunan bölgedeki vadiler, yamaçlar ve göller, bilimsel araştırma yapmak isteyen akademisyenler ve doğaseverlerce sıklıkla ziyaret ediliyor.

Endemik türler bir arada

Bayburt-Erzurum kara yolundaki  doğal güzellik, 150’si endemik yaklaşık 1000 bitki türüne ev sahipliği yapıyor. 2016’da Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğünce milli park ilan edilen bölge, aynı zamanda birçoğu nadir görülen 134 tür kelebeği de bünyesinde barındırıyor.

“Kop Dağı Geçidi yaklaşık 1000 çeşit bitki barındırıyor”

İlde biyoçeşitlilik üzerine araştırma yapan Bayburt Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Abdurrahman Sefalı, Doğu Anadolu ile Karadeniz bölgelerini birbirine bağlayan geçit konumundaki Kop Dağı’nın bitki çeşitliliği ve endemik türleri barındırması bakımından önemli yere sahip olduğunu söyledi.

Sefalı, bölgenin, bitki çeşitliliği üzerine araştırma yapan bilim insanlarının dikkatini çektiğini vurgulayarak, “Türkiye’de eğer bir araştırmacı, bitki çalışmak istiyorsa mutlaka araştırdığı bitkilerin bazıları Kop Geçidi’nde karşısına çıkmakta. Dolayısıyla birçok araştırmacı yaptığı çalışmalarda buraya bir şekilde uğramakta. Zenginlik sadece araştırmacıları değil doğa meraklılarını da çekiyor, doğa turizmini de burada canlı tutuyor. İnsanlar buraya gelip bitkileri ve doğayı rahatlıkla gözlemleyebiliyor.” diye konuştu.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir