Geçmişi 12 bin 400 yıl öncesine dayanan eserlerin de sergilendiği müzede, ziyaretçiler toplam 1615 eseri inceleyebiliyor. 1934 yılında kurulan ve Cumhuriyet’in ilk müzelerinden biri olan Diyarbakır Müzesi, bu yıl 90. kuruluş yılını kutluyor. 2024 yılı içinde 200 bin ziyaretçiye ulaşılması bekleniyor.
Diyarbakır Müze Müdür Vekili Müjdat Gizligöl, müzenin tarihi ve gelişimi hakkında bilgi verdi. Gizligöl, "Müze, 2015 yılından bu yana İçkale'de hizmet vermektedir ve yerleşkede 14 tescilli tarihi yapı bulunmaktadır. Körtik Tepe'de yapılan kazılarda ortaya çıkarılan 12 bin 400 yıllık eserler, müzemizde sergilenen en eski eserler arasında yer alıyor." dedi.
Müze, 2021 yılında 47 bin, 2022 yılında 68 bin, 2023 yılında ise 131 bin ziyaretçiyi ağırladı. Gizligöl, 2024 yılında ise ziyaretçi sayısında büyük bir artış yaşandığını belirtti: "Bu yıl nisan ayında önemli bir artış yaşadık. Ocak, şubat ve mart aylarında 23 bin, nisan ayında ise 27 bin kişi müzemizi ziyaret etti. Bu, müzemizin 2015 yılından bu yana ay bazında ulaştığı en yüksek ziyaretçi sayısı."
Gizligöl, müzenin tanınırlığının her geçen gün arttığını ve 2030 yılına kadar 1 milyon ziyaretçiyi ağırlamayı hedeflediklerini söyledi.
Müzeyi ziyaret eden Akın Öngör, Diyarbakır'daki deneyimlerini şöyle paylaştı: "İlk defa geldiğim bu şehirde bir hafta kalacağım. Şehrin yeni gelişen bölgeleri ve şehir planlaması beni çok etkiledi. İçkale'yi ziyaret ettim ve çok büyük bir değişiklik yapılmış. Diyarbakır için büyük bir değer oluşturulmuş. Herkese burayı ziyaret etmelerini tavsiye ediyorum; çok etkilendim, müze çok güzel."
Başka bir ziyaretçi, Feyza Arslan Dursun ise, "Uzun yıllar İstanbul'da yaşadım ve ardından Batman'a yerleştim. Eşimle birlikte müzeyi gezdik. Müzeyi çok beğendik, tarihi doku çok güzel korunmuş. Beklentilerimizin üzerinde bir yer." dedi.