Denizli’de Hellenistik Dönem’den kalma ‘Skylla Grubu’ heykelleri bulundu

Türkiye’nin antik kentlerinde devam eden kazı çalışmalarında tüm dünyayı kıskandıran eserler gün yüzüne çıkarılmaya devam ediyor. Denizli’deki Laodikya Antik Kenti’nde sürdürülen çalışmalarında renkli ‘Skylla Grubu’ heykelleri bulundu.

Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, “Bu olağanüstü heykeller, Hellenistik Dönemin barok stilini yansıtan ve orijinal boyalarıyla günümüze ulaşan nadide eserler olması bakımından oldukça önemli” dedi.

Geçmişi M.Ö. 5500’e kadar uzanan ve İncil’de de adı geçen 7 kiliseden birinin bulunduğu Laodikya Antik Kenti’nde kazı çalışmaları sürüyor. ‘Batı Tiyatrosu’ alanında sürdürülen kazı çalışmalarında bu yıl Yunan ve Roma mitolojisinde geçen tıp tanrısı Asklepios’un heykeli ile kızı Hygieia’ya ait heykelin başı bulunmuştu. Sahne binasının restorasyon alanında devam eden kazı çalışmalarında ise bu sefer renkli ‘Skylla Grubu’ heykelleri bulundu. Eserin gün yüzüne çıkarılması arkeologları heyecanlandırdı. Skylla Grubu heykelleri, titiz bir çalışma ile bulunduğu yerden çıkarıldı.

‘HELLENİSTİK DÖNEM’İN BAROK STİLİNİ YANSITIYOR’

Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, “Türk arkeolojisinin en kapsamlı ve iddialı projesi olan, ‘Geleceğe Miras’ uygulamamız meyvelerini vermeye devam ediyor. ‘Geleceğe Miras Laodikeia Projesi’ kapsamında devam eden sahne binasının restorasyon çalışmaları sırasında eşsiz ve renkli Skylla Grubu heykelleri keşfedildi. Bu olağanüstü heykeller, Hellenistik Dönem’in barok stilini yansıtan ve orijinal boyalarıyla günümüze ulaşan nadide eserler olması bakımından oldukça önemli. Projede çalışan Kazılar ve Araştırmalar Dairesi Başkanlığı ve Laodikeia kazı ekibimize gönülden teşekkür ediyorum” ifadelerini kullandı.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir