Çukurova Uluslararası Havalimanı açıldı! Turizme katkısı büyük olacak

Mersin’in Tarsus ilçesinde yapımı tamamlanan Çukurova Uluslararası Havalimanı Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından hizmete açıldı. Türkiye bugün açılan Çukurova Uluslararası Havalimanı ile 58’inci havalimanına kavuştu. Havalimanının bölgenin sanayisine ve turizmine büyük katkı sunması bekleniyor.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Çukurova Uluslararası Havalimanı’nın açılış törenine katıldı. 

Açılışta açıklamalarda bulunan Cumhurbaşkanı Erdoğan, ‘‘Havalimanımızın Adanamız ve Mersinimizle birlikte 85 milyonun her bir ferdine hayırlı olmasını diliyorum.

Bugün sadece bir havalimanı değil tüm dünyaya modern ve estetik bir kapı açıyoruz. Dünya standartlarında bir eser olduğunu görüyoruz.

Havalimanımızın yıllık kapasitesi 9 milyondur. Terminal alanı 110 bin metrekare büyüklükte. 3500 metre uzunluğunda ve 60 metre gövde genişliğindeki ana pistine, en geniş gövdeli yolcu uçakları dahi iniş-kalkış yapabilecektir. İki adet yüksek sürat taksi yolu, 279 bin metrekare apronu, 21 uçak kapasiteli yaklaşık 56 bin metrekare genel havacılık apronu, nöbetçi kuleleri ve çevre güvenlik yoluyla havalimanımız en üst standartlarda imkanlarla donatılmıştır.” ifadelerini kullandı.

Açıklamalarına devam eden Cumhurbaşkanı Erdoğan ”Ülkemize kazandırdığımız pek çok eseri kamu özel ortaklığıyla hayata geçirdik. Devletin bütçesinden tek kuruş harcamadan inşaları tamamladık.

Türkiye ekonomisine de katma değer oluşturduk. Her bir köprü, otoyol, havalimanı yatırım rakamlarının çok çok ötesinde ekonomik kazanç sağladı.

Kamu özel işbirliği ile inşa edilen havalimanının toplam yatırım miktarı 608 milyon 500 eurodur. Devletimiz buradan 25 yıl içerisinde toplam 297 milyon 100 bin euro kira bedeli elde edecektir. Havalimanımız tüm Çukuorva’nın ticaretine turizmine öenmli katkı yapacak. Yaklaşık 3 bin kişiye istihdam sağlayacak. Her iki şehrimizinde tam ortasında konumlanmıştır.” dedi.

Bölgenin turizm ve ticaretine katkı sağlayacak

Türkiye’nin en önemli havacılık yatırımları arasında gösterilen ve kamu kaynağı kullanmadan, yap-işlet-devret modeliyle yaklaşık 244,5 milyon euroluk yatırımla gerçekleştirilen havalimanından 25 yılda 297 milyon 100 bin euro kira bedeli elde edilecek.

Tarsus ilçesinde 800 hektar üzerine inşa edilen havalimanında 110 bin metrekare terminal binası bulunuyor.

En geniş gövdeli yolcu uçaklarının iniş kalkış yapabileceği 48 uçak kapasiteli havalimanında 217 bin metrekarelik apron, 4 uçak kapasiteli 62 bin metrekarelik kargo apronu, 34 uçak kapasiteli 56 bin metrekarelik genel havacılık apronu yer alıyor.

Bölgenin ve ülkenin turizmine, ticaretine güç katması beklenen, Türkiye’nin kargoda ikinci büyük hubı ve Orta Doğu’ya açılan kapısı olarak değerlendirilen Çukurova Uluslararası Havalimanı kargo trafiğinin ticaret hacmini 2 katına çıkarması öngörülüyor.

Yüksek hızlı tren bağlantısı da yapılacak modern havalimanı 3 bin kişiye de istihdam sağlayacak.

56 bilet check-in bankosu ile yurt dışına gidecek vatandaşlar ve Türkiye’ye gelecek misafirler için 23 pasaport bankosunun yer alacağı havalimanında, 1477 araçlık katlı otopark, 60 taksi parkı, 26 otobüslük otopark hizmeti de verilecek.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir