Çanakkale’nin tarihi hazinesi: Troya Müzesi

Çanakkale’de 5 bin 600 yıllık geçmişe ışık tutan birçok eserin sergilendiği Troya Müzesi, yerli ve yabancı turistlerin gözde rotaları arasında yer alıyor.

2019 yılında Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından ziyarete açılan 12 bin 750 metrekarelik kapalı alana sahip müze, UNESCO’nun 1998 yılında Dünya Kültür Mirası Listesi’ne aldığı, Troya Antik Kenti’nin girişinde bulunuyor.

Troya’nın tarihine ışık tutuyor

Mimarisi ve eserleriyle dikkat çeken müze ziyareti rampadan inerken başlıyor. Rampanın duvarlarında bulunan nişlerde Troya’nın farklı katmanları; mezar taşları, büyük boy heykeller ve sahne canlandırmalarıyla anlatılıyor.

Binlerce yıllık geçmiş yansıtılıyor

Müzenin giriş alanı olan, Troas ve çevresini konu alan sirkülasyon bandında ise devam eden sergi katları öncesinde ziyaretçilere bir oryantasyon sağlamak amacıyla arkeoloji bilimi; arkeometrik tarihleme yöntemleri, çizimler, metinler ve interaktif yöntemlerle aktarılıyor.

Çanakkale’deki Troya Ören Yeri’nden çıkan eserlerin sergilendiği müzenin bahçesinde, peyzaj ile birlikte taş eserler de lahit, sütun, steller ve sütun başlıkları bütünlük oluşturacak şekilde sergileniyor. Müzede ayrıca görsel grafik tasarımlarla birlikte diorama dokunmatik ekran ve animasyonlarla sergi anlatımları yapılıyor.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir