Çanakkale’deki Osmanlı top mevzileri 109 yılın ardından ziyarete açıldı!

Çanakkale Savaşları’nın yaşandığı Tarihi Gelibolu Yarımadası’nda kahraman Mehmetçiğin 109 yıl önce düşmana geçit vermeyerek ‘Çanakkale Geçilmez’ destanını kıldığı Seddülbahir Mevkiinde Osmanlı Top mevzileri bulundu.

Gün yüzüne çıkarıldı

Kültür ve Turizm Bakanlığı Çanakkale Savaşları ve Gelibolu Tarihi Alan Başkanlığınca başlatılan “Top Mevzileri Restorasyonu ve Çevre Düzenleme Projesi” kapsamında Seddülbahir köyü yakınlarındaki Osmanlı top mevzileri gün yüzüne çıkarıldı.

Tarihi Alan’nın açık hava müzesine dönüştürülmesi amacıyla Şehitler Abidesi’nde 2, Ertuğrul Koyu’nda 2, Küçükanafarta’da 2, Seddülbahir köyü ve çevresinde ise 9 olmak üzere toplam 15 top mevziinin restorasyon ve çevre düzenlemesi yapılarak ziyarete açılması planlandı.

Alan Başkanlığında sürdürülen çalışmalarda 109 yıldır toprak altında kalmış tarihi topların çevresi temizlenmeye başlandı. Çalışmaların tamamlanmasını ardından Osmanlı top mevzileri ziyarete açık hale getirildi.

“Çanakkale tarihin nakışını değiştirmiştir”

Hazırlanan proje kapsamında, Çanakkale’nin muhafızlığı görevini yapmış 15 top mevzisinin ziyaretçilere açık hale getirildiğini belirten Tarihi Alan Başkanı İsmail Kaşdemir, “Tarihi Alan Başkanlığımızca gelen ziyaretçinin Çanakkale ruhunu daha iyi idrak etmesi, Çanakkale kahramanlığını daha iyi anlaması için savaş sırasında kullanılmış ve Mehmetçik’in ayak izleri olan, Mehmetçik’in parmak izleri olan top mevzilerini gelen ziyaretçiye açarak buradaki kahramanlığın daha iyi anlaşılmasını amaçlıyoruz. Çanakkale, tarihin nakışını değiştirmiştir. Çanakkale geçilmez yapılarak Türk milleti burada adeta küllerinden yeniden doğmuştur.” dedi.

Başkan Kaşdemir, bu müstesna topraklarda toprağın altından hala Çanakkale Savaşı’nın izlerinin fışkırmaya devam ettiğini hatırlatarak, şöyle devam etti:

“Biz de tarihten gelen bu emanetleri göz bebeğimiz gibi koruyarak gelecek nesillere aktarmanın gayreti içerisindeyiz. Tabii ki Çanakkale savaşlarının yaşanmış olduğu tarihi alanda hala gün yüzüne çıkmayı bekleyen çok önemli savaş objeleri var. Tarihi Alan Başkanlığı olarak savaştan kalma ne varsa ecdadımızın elinin değdiği, ne varsa hepsini ortaya çıkartıp gelecek kuşaklara aktaracağız.”

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir