Bosna Hersek’in doğusunda bir tepenin zirvesinde konumlanan Kuşlat Camisi, adeta bir kartal yuvası gibi… Mütevazı yapısıyla dikkatleri üzerine çeken cami, bölgede yer alan en eski yapılar arasında.
Yemyeşil bir doğanın içinde bulunan Kuşlat Camisi’ne ulaşım ise bir hayli zor. Camiye ulaşmak için patika bir yoldan yarım saat sürecek bir mesafeyi yürümek gerekiyor. Ama vardığınızda sizi bambaşka bir atmosfer bekliyor olacağından emin olabilirsiniz. Caminin gerek manzarasından gerek mütevazı yapısından etkilenmemek elde değil.
Kuşlat Camisi’nde vakit namazları kılınmıyor. Bunun sebebi ise tahmin edeceğiniz üzere ulaşımının zor olması. Camide sadece cuma namazları eda ediliyor.
“FETHİN SİMGESİ” KUŞLAT CAMİ
Burası sadece bir cami olarak inşa edilmedi aslında… Osmanlı askerleri, Bosna’yı fethettikten sonra bu fethin bir simgesi olması gerektiğini düşünerek Kuşlat Camisi’ni yapma kararı aldılar. Bölge halkı tarafından bu cami hala ‘fethin simgesi olarak’ nitelendirilir.
Başkent Saraybosna’dan Bosna Hersek-Sırbistan sınırındaki Zvornik şehrine giderken de görülebilen Kuşlat Camisi, Bosna Savaşı sırasında 1993 yılında Sırplar tarafından yakıldı. Fakat Boşnak hayırseverler yıllar 2013’ü gösterdiğinde camiyi büyük bir tadilata soktu ve hizmete açtı.
EVLİYA ÇELEBİ’NİN ‘SEYAHATNAMESİ’NDE ADI GEÇİYOR
Drinjaca köyü imamı Nermin Ahmetovic, Evliya Çelebi’nin “Seyahatname” isimli eserinde bu camide söz ettiğini belirterek “Caminin Bosna Hersek’i fetheden Fatih Sultan Mehmet döneminde yapıldığı ve Osmanlılardan önce burada bir kale olduğu ifade ediliyor.” diye konuştu.