Boş kalan oteller erken rezervasyon fiyatlarının da altına düştü

Otellerde doluluk oranları istenilen seviyede olmayınca son dakika satışlarında indirime gidildi. Bazı oteller erken rezervasyon fiyatlarının da altına düştü. Turizmciler, “Yapılan indirimin erken rezervasyon fiyatlarının altında olmaması gerekiyor. Müşteri memnuniyeti her şeyden önemli” derken tatilciler aradaki farkı geri alabiliyor.

Erken rezervasyon döneminde ‘yüzde 40’a varan indirim’ vaadiyle oda satan bazı oteller, yüksek sezonda fiyat indirimi yapmaya başladı. Bir müşteri, bayramdan önce 55 bin lira ödediği otelin fiyatının 49 bin liraya düştüğünü görünce itiraz edip aradaki farkı geri aldı. Daha sonra otel bir indirim daha yapınca müşteri tekrar itiraz etti ve yeni farkı da geri aldı.

Bu durum neden yaşandı? Turizmciler, bu durumun işini düzgün yapmayan işletmelerden kaynaklandığını belirtiyor. Fiyatlarını yüksek tutan işletmeler, işler kötü gidince erken rezervasyon fiyatlarının da altına iniyor. Sektör temsilcileri, “Yapılan indirimin erken rezervasyon fiyatlarının altında olmaması gerekiyor” diyor.

TÜRSAB Başkanı Başdanışmanı Hamit Kuk, “Otelin yaptığı indirim erken rezervasyon fiyatlarının altında olmamalı. Ancak her işte olduğu gibi burada da kötü örnekler var. Erken rezervasyon indirimleri yüzde 30-40 arasındadır. Son dakika satışlarında işini düzgün yapan oteller bu indirimin altına inmezler. Müşteriyi erken rezervasyondan kaçırmamak gerekiyor” dedi.

Sektörde bu tür örneklerin seyrek olduğunu vurgulayan Kuk, “Ancak bazı işletmeler işini yanlış yaptığında bu durum bütün turizm sektörüne yansıtılıyor. Fahiş fiyatla çıkıp işler kötü gidince erken rezervasyon dönemindeki fiyatların altına inen tesisler var. Bunu yapmamaları gerekiyor. Müşteri memnuniyeti her şeyden önemli” diye konuştu.

“Tatil paketi fiyatları çok yükseldi, aynı zamanda müşterinin alım gücü de azaldı” diyen Kuk, sözlerini şöyle sürdürdü: “Konaklama sektöründe en yüksek fiyatların olduğu dönemdeyiz. Fakat talepler istenilen düzeyde değil. Otellerde doluluk oranları yüzde 60-80 civarında. Normalde bu doluluk oranlarının şu anda yüzde 100’lerde olması gerekiyordu. Şu anda oteller, boş kalan odaları doldurmak için son dakika satışlarında yüzde 15 ila 30 arasında indirim kampanyası başlattı.”

AKTOB Başkanı Kaan Kavaloğlu, “Oteller müşterisini memnun etmemeyi tercih etmez. Eğer bir memnuniyetsizlik varsa aradaki fark otelci tarafından müşteriye ödenir” dedi. Kavaloğlu, “İngilizler en erken rezervasyon yaptırır, daha sonra Almanlar gelir. Özellikle pandemiden sonra erken rezervasyon oranı arttı. En önemli konu; en erken alanın en indirimli fiyat almasıdır. Eğer böyle olmazsa o oteli bir daha kimse erkenden almaz. Bazı otellerde doluluk oranları düşük gidince panik havası yaratıldı ve biraz fiyat indirimleri oldu” diye ekledi.

Peki ödenen para nasıl alınır? Hamit Kuk, “Misafir, otele başvurup aradaki farkı isteyebilir. Eğer otel olumlu dönüş yapmazsa müşteri tatilini yapsın. Tatili bittikten sonra ispatlı evraklarıyla Tüketici Hakem Heyeti’ne başvuruda bulunabilir ve heyet haksız bulursa tüketici lehine karar verir. Fiyat farkı bu şekilde geri alınabilir. Otel de Tüketici Hakem Heyeti kararına itiraz edebilir. İtiraz ettiğinde Tüketici Mahkemesi’ne başvuruyor otel ve diyor ki, ‘Ben haksız yere cezalandırıldım.’ Hem Tüketici Hakem Heyeti’nde hem Tüketici Mahkemesi’nde genelde turizmden sorumlu bilirkişilere dosya aktarılıyor ve onların raporuna göre karar veriliyor” dedi.

TÜKONFED Turizm Komisyonu Üyesi Mehmet Gem, bu sorunların genellikle otellerin mülkiyeti başka, işletmesinin ise başkasında olan tesislerde yaşandığını belirtti. Gem, “Müşteri böyle bir durumla karşılaştığında otele girmeden önce iade talebini iletsin. Otel fiyatı herkesin görebileceği şekilde ilan edildiyse ve müşterinin iade talebi varsa aradaki farkın muhakkak iade edilmesi gerekiyor. Eğer iade edilmezse müşteri, Tüketici Hakem Heyeti’ne başvurabilir” dedi.

TÜKONFED Başkanvekili Avukat İbrahim Güllü ise Hakem Heyeti’ne e-devlet üzerinden başvuru yapılabileceğini hatırlatarak, “2024 yılı için 204 bin liranın altındaki itilaflarda Hakem Heyeti’ne başvurulabilir” dedi.

Kaynak: Hürriyet

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir