Bisikletle yapacağınız seyahatte dikkat etmeniz gereken bazı ipuçları bulunuyor. Karavanla seyahat ya da diğer araçlarla yapacağınız gezilere benzemeyen bisikletle gezme ciddi plan ve ayarlamalar istiyor. Yola çıkmadan önce bu hususlara dikkat ederek plan ve rota oluşturmanız seyahatinizin daha rahat geçmesini sağlayacaktır. Sizin için derlediğiniz bisikletle seyahatte dikkat edilecek ipuçlarını gözden geçirmeden gezinizi yapmayın.
Açık havanın ve bol oksijenin tadını çıkartarak bir seyahat deneyimini yaşamayı herkes ister. Güneş, rüzgar ve muhteşem manzaraları cam arkasından değil bizzatizleyerek güzel bir yolculuk yapabilirsiniz. biasikletle yolculuk daha yavaş ama keşfetmenin hakkını daha iyi vereceğiniz şekilde olur. Her rotada park sorunu yaşamadan rahatça bisikletnizle gezinti yapabilirsiniz. Her durakta durmak sitediğiniz yerde durabilir, bezinci ya da park yeri aramadan youlnuza devam edebilirsiniz.
Bisikletle gezinin avantajları ;
Çevreyi daha iyi keşfederek ilerleyebilirsiniz.
Görüş açınız daha geniş oalcağından rotanızda kaçıracağınız çok az şey oalcaktır.
Gittiğiniz yerlerde daha rahaht hareket etme imkanı tanır.
Sağlıklı yaşamınızı destekler
Daha az maaliyetli bir seyahat aracıdır. Benzin, otopark ücreti gibi gideri yoktur.
Otopark ya da benzinci aramanıza gerek kalmaz.
Rüzgarı ve havayı daha iyi hissedersiniz.
Bisikletle gezinin dezavantajları;
Rıotanızın uzunluğuna göre yorucu olabilir.
Yağmur gibi hava olaylarından korunacak kapalı alan imkanı sağlamaz.
Gerekli ekipman tam sağlanamazsa kazalarda yaralanma oranı daha yüksek olacaktır.
Eşyalarınızı sırtınızda bir çantada taşınmanız gerekecektir.
Bisijkletin asrza çıkarması durumunda yayan kalabilirsiniz.
Bu güzel yolculuğun size sunacağı avantaj ve dezavantajları da sıraladığımıza göre şimdi bisikletle seyahatte dikkat etmeniz gereken hususlara gelelim.
1- Rotanıza uygun bir bisiklet seçtiğinizden emin olun
Bisikletiniz her durumda gidebilecek, dayanıklı bir araç olmalı. Kilometrelerce yol gideceğiniz için tekeri ve frenleri çok iyi performans göstermelidir.
2- Gideceğiniz yerlerde önceden otelde yerinizi ayırtın
Rotanızı oluşturduysanız bu durumda mutlaka gideceğiniz yerlerde yerinizi ayırtın. Üzeri kapalı olmayan bir aracınız olduğu için otelde yer bulamama durumunda bisiklet size uyuyacak alan sunmayacaktır.
Bu durumu gezgin çantanıza alacağınız bir çadırla çözebilirsiniz. Amcak seyahat boyunca başka araçalra ihtiyacınızo lacağından çadır çok yer kaplayacaktır. Bunun terine sepetli bisikletlerden tercih edebilir yada önerdiğiniz gibi otellerde yerinizi önceden ayırabilirsiniz.
3- Çantanızı çok iyi hazırlayın
Bu konuda ‘ Bir gezginin sırt çantasında neler olmalı‘ adlı yazımızı okuyabilirsiniz. Sizlere sırt çantanızda olması gereken her malzemeyi sunacaktır. Ayrıca bisikletle seyahatte sırt çantanızın büyüklüğünün önemini de vurgulayalım. Unutmayın ki o çanta içerisinde bütün seyahatinizi yönetecek eşyalar olacak. Bu sebeple az ve öz malzeme almanız gerekiyor.
4- Koruyucu kıyafetlerinizi giyin
Bisiklet kullanırken her zaman koruyucu kıyafetlerinizi giymelisiniz. Çünkü arabada ya da karavanda odluğu gibi sizi darbelerden, sürüklenmelerden koruyacak metal yığınları olmayacak. Bu sebeple herhangi bir kaza durumunda ağır hasar alabilirsiniz. Kask ve diğer koruyucu ekipmanlar hayatınızı kurtaracak. Kazayı en az hasarla atlatmanızı sağlayacak.
5- Fren ve teker sistemi en iyi olan bisikleti alın
Bisikletle seyahat edecekseniz her durumda sizi yarı yolda bırakmayacak bisikleti tercih etmelisiniz. Öncelikle fren sistemi çok iyi olmalı ve tekerleri de her arazide çok iyi gidebilmeli. En ufak çakıllı yolda hasar alan bisiklet tekerini tercih etmemelisiniz. Bunun için bisiklet markalarını inceleyebilirsiniz.
6- Başlangıç ve bitiş belirleyin
Bunlara ek olarak bisiklet seyahatinizde rotanızın bir başı ve sonu olsun. Bu iki nokta arasında çok güzel anılar biriktirerek maceralar yaşayabilirsiniz. Aynı zamanda başlangıç ve bitiş noktaları sizi bisikleti sürmeye takatiniz kalmadığında motive edecektir.
7- Acele etmeyin
Rotanızda ilerlerken acele etmeyin. Plan yaptıysanız ona sadık kalmanızda fayda var. Hızlı gitmek sadece sizi yorar ve daha fazla bir noktada kalmanıza sebep olabilir. Kas sisteminizi zorlamadan yavaş ve keyifli sürüşlerle devam edin.
8- Başınıza gelecek kötü senaryolar için hazırlık yapın
Kötü düşünerek yola çıkmak olmaz ancak başınıza gelebilecek günlük hayatın içerisindeki senaryoları da düşünmeniz gerekecek. Yol boyunca aksilik yaşayabilir, birçok şeyden rahatsız olabilirsin. Bunları düşün ve bunlar için önceden çözüm üret.
9- Yolun uzunluğunu düşünmeyin
Yola çıktığınızda asla sonunu düşünmeyin. Bulunduğunuz yerde ve anda yaşayın. Yolun sonunu düşünmek sadece sizi strese sokar ve işi yokuşa sürer. Ancak bulunduğunuz yerde keyif alarak seyahat deneyimi yaşamak yolculuğun nasıl bittiğini fark ettirmez.
10- İlk seyahatiniz ise kısa tutun
Eğer bisikletle ilk yolculuğunuz olacaksa kısa bir rota belirlemelisiniz. Kısa bir rota ile sınırlarınızı görebilir daha fazlası için bir sonraki adımda plan yapabilirsiniz. Böylece ne kadar iyi gidebildiğinizi de test etmiş olacaksınız.