Doğunun rüya şehri Kazablanka’dan dünyaya açılan bir cami olan II. Hasan Camii, mimari yapısı, dini ve tarihi önemi, Atlantik Okyanusu’na komşu olmasıyla öne plana çıkıyor. Geleneksel Fas mimarisiyle birebir özdeşleşen II. Hasan Cami, Mekke’deki Mescid-i Haram dünyanın en büyük ikinci camisi olarak karşımıza çıkıyor. II. Hasan Camii’nin içinde 25-30 bin dış alanın ise 85-90 bin kadar kişinin aynı anda namaz kılabileceği büyük sahip. Büyüleyici bir manzara ve mimariye sahip olan cami, Atlas Okyanusu’nun doldurulmasıyla 1986-1993 yılları arasında inşa edildi. İslam’ın yeni feneri sıfatıyla 31 yıl önce açılışı yapılan bu muhteşem yapı aynı zamanda 210 metrelik görkemli minaresiyle dünyanın en yüksek minaresine sahip cami olma özelliğiyle de karşımıza çıkıyor.
Fas’ın mimari ve sanatsal üslubunu birebir yansıtan cami, muhteşem el işçiliğiyle ve otantik mimarisiyle Atlas Okyanusu’nda bir ışık olarak kendini gösteriyor. Mozaik kaplamlarının, taş oymacılığının, çini sanatının, ahşap oymalarının ve hat sanatının en güzel örneklerinin bulunduğu II. Hasan Camii, Kazablanka’nın ve Fas’ın en ikonik ibadethanelerinden biri. Estetiğin ibadethane ile buluştuğu yapı, zengin bir kültürün yansıması olduğunun en belirgin örneği olarak II. Hasan Cami gösterilebilir.
Yakın dönem İslam mimarisinin yansıması olan II. Hasan Camii yılın her döneminde yerli ve yabancı ziyaretçileri haftanın her günü ağırlıyor. Turistik amaçlı olan geziler için caminin ziyaretinde 55 Dh giriş ücreti alınıyorken, Müslüman ziyaretçiler için ibadet saatlerinde girişi ücretsiz.
Thank you for the nice video, @le_idriss