Bursa’da 1960 yılından bugüne kadar Büyükşehir Belediye Başkanları tarafından kullanılan “Başkanlık Konutu”nun, Süleyman Çelebi Külliyesi’ne dönüştürülmesi projesi kapsamında yıkım çalışmasına başlandı.
Bursa’da altyapıdan üstyapıya kadar birçok farklı alanda çalışmalarını sürdüren Büyükşehir Belediyesi, şehre yeni yaşam alanları kazandırmak için harekete geçti. Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş’ın iradesiyle hazırlanan, 1960 yılından bugüne Bursa’da görev yapmış Büyükşehir Belediye Başkanları tarafından kullanılan ve kendisinin ailesiyle yaşadığı “Başkanlık Konutu”nun yıkılmasının ardından yerine Süleyman Çelebi Külliyesi’nin yapılacağı proje, ilk kepçenin vurulmasıyla başlatıldı.
“Mekan aslına hizmet etti”
Mekanın aslına hizmet etmesi noktasında bir karar aldıklarını belirten Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş, “Bursa’nın birçok değeri var ama özellikle Süleyman Çelebi ve Mevlid-i Şerif’in anlaşılması adına güzel bir mekana aracılık etmek, çorbada tuzumuzun olması bizim için son derece büyük bir mutluluk” ifadelerini kullandı.
İlk olarak Kasım 2021 tarihinde Başkan Alinur Aktaş tarafından duyurulan proje çerçevesinde; Millet Bahçesi, Siyer ve Mevlid-i Şerif Merkezi, mescid, kitap-kafe ve dinlenme alanları yer alacak. 28 bin metrekarelik alandaki tasarım ve proje çalışmaları Yüksek Mimar Hilmi Şenalp tarafından yürütülüyor.
“2022 Süleyman Çelebi Yılı”
Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş, gazetecilerle Başkanlık Konutu’nda bir araya gelerek proje hakkında bilgi verdi. Alanı gazetecilerle birlikte gezen Başkan Alinur Aktaş, ailesiyle birlikte son kez konutun önünde hatıra fotoğrafı çektirdi.
Ahmet Hamdi Tanpınar’ın Bursa için ‘maneviyatlı şehir’ dediğini belirten Başkan Alinur Aktaş, Bursa’nın Molla Fenari, Emir Sultan, Muhammed Üftade, İsmail Hakkı Bursevi, Somuncu Baba, Lamii Çelebi, Molla Hüsrev, Geyikli Baba gibi isimlerin manevi olarak mimarlık yaptığı bir şehir olduğunu söyledi.
Bu mimarlardan birisinin de Mevlit yazarı ve Ulu Cami’nin ilk imamı olan Süleyman Çelebi olduğunu belirten Başkan Aktaş, “Mevlit, özellikle Türk dünyasının İslam’ı muhafaza etmesinde çok önemli bir yere sahiptir. Geçen yıl Mevlid-i şerif yazarı Süleyman Çelebi’nin vefatının 600. yıl dönümüydü. 2022 yılı Süleyman Çelebi yılı olarak UNESCO’nun programına alındı. Cumhurbaşkanımız tarafından da geçen yıl Süleyman Çelebi yılı ilan edildi. Cumhurbaşkanımıza bu projeyi anlattığımız da alınan kararın da tabir yerindeyse kaymağı gibi oldu. Bizler de Bursa olarak 2022’de sempozyumlar, sergiler, Mevlid-i şerif programları gibi etkinliklerle hem yurt içinde hem yurt dışında Süleyman Çelebi’yi anmayla alakalı törenler düzenledik” şeklinde ifade etti.