Bakü’nün tarihi sembolü: Kız Kalesi

Azerbaycan’ın başkenti Bakü’nün tarihi sembolü olan Kız Kalesi, şehre gelen turistlerin ve tarih tutkunlarının ziyaret ettiği mekanların başında geliyor.

1964’den itibaren müze olarak faaliyet gösteren ve 2000’de UNESCO Dünya Mirası Listesi’ne alınan Kız Kalesi, her gün ziyaretçi akınına uğruyor. Dokuz kattan oluşan ve yüksekliği 31 metreyi bulan kaleye çıkan turistler, İçerişehir’in yanı sıra Bakü’nün diğer mahallelerini ve Hazar Denizi’nin büyüleyici manzarasını izleme şansını yakalıyor.

Zamana meydan okuyor

Orta Çağ’da inşa edildiği değerlendirilen Kız Kalesi, bugüne dek korunan mimarisiyle zamana meydan okuyor.  Hazar Denizi’nin kıyısında yer alan Kız Kalesi’nin, tarih boyunca deniz feneri, rasathane, gözetleme kulesi ve güneşe tapanların mabedi olduğu yönünde tezler ileri sürülüyor.

Asırlardır ihtişamını koruyor

Abşeron bölgesine has mimari özelliklere sahip Kız Kalesi’nin etrafı her yıl geleneksel Nevruz Bayramı kutlamalarına ev sahipliği yapıyor. Çok sayıda film, roman ve baleye konu olan kale, asırlara dayanan geçmişi ile Azerbaycan’ın zengin kültürel mirasını bugüne kadar taşıyan simgesel yapı olarak devlet tarafından korunuyor.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir