Bakan Ersoy ‘Kissebükü Antik Kenti Geleceğe Miras Projesi’nin lansmanında konuştu

Muğla’nın tarihi zenginlikleri arasında yer alan Kissebükü (Anastasiapolis) Antik Kenti’nde devam eden kazılar, her geçen gün yeni keşiflerle dikkat çekiyor. Karya’nın önemli liman kentleri Keramus ve Halikarnassos arasında stratejik bir noktada bulunan erken Bizans dönemi yerleşimi, arkeoloji dünyasında büyük yankı uyandırdı.

Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, “Kissebükü Antik Kenti Geleceğe Miras Projesi” basın tanıtımına katıldı.

Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy’un açıklaması şu şekilde;

Geleceğe Miras Projemizle birlikte, Türk arkeolojisinde açılan yeni sayfaları ve elbette antik kentlerimizin bütün görkemi ile ülkemizin kültür ve turizm hayatına katıldığını inşallah hep birlikte tecrübe ediyoruz Bu iddialı, önemli ve görkemli proje için bildiğiniz gibi; İzmir’de Efes ve Bergama, Denizli’de Hierapolis- Laodikiea yola çıkıp ardından Aydın’da Afrodisias, Muğla’da Stratonikeia – Labraunda, Antalya’da Aspendos- Myra- Andriake Antik Kentlerinde, Van’da Eski Van Şehri Ören Yeri’nde olmak lasmanlarımızı gerçekleştirdik.

Geleceğe Miras projemizin 9. lansmanını Tarihi ve doğal dokunun birbirini tamamladığı Kissebükü antik kentinde gerçekleştirmemiz vesilesiyle sizleri saygıyla selamlıyor, hoş geldiniz diyorum.

Kissebükü, Kıyı Karya’nın iki önemli antik kenti olan Keramus ve Halikarnassus’un sahil yönündeki kesişme noktalarından birindedir. Kentin Tarihi, Arkaik Dönem’den Geç Antik Dönem’e kadar uzanmaktadır. Bizans Dönemi’nde piskoposluk merkezi olarak kullanılan bu kent, 6. yüzyıldan günümüze kadar gelmiş duvar resimleri ve döneminin özelliklerini korumuş mimari yapılarıyla dikkat çekmektedir. Bölgedeki diğer erken Hristiyanlık yerleşimlerinden farkı, antik bir kent üzerine kurulmayıp doğrudan Bizans yerleşim sistemine göre tasarlanmış olmasıdır.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir