Asırlık bekleyiş sona erdi: Yıldız Sarayı ziyarete açıldı!

Osmanlı Devleti’nin son sarayı olan ve Sultan III. Selim tarafından yaptırılan, Sultan II. Abdülhamid döneminde genişletilen Yıldız Sarayı Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın katılımıyla ziyarete açıldı.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, “Tabiatla uyumu, mimarisi ve Türk saray bahçeleri geleneğinin son örneği olan Yıldız Sarayı nadide bir eserdir.” ifadelerini kullandı.

Yıldız Sarayı’nın yeniden ihyasıyla birlikte İstanbul’umuzun tarihi, kültürel ve turistik cazibesinin daha da artacağına inanıyorum.” diyen Cumhurbaşkanı Erdoğan, ‘‘Bugünden itibaren halkımıza açtığımız bu mekanı, önümüzdeki ayın sonuna kadar, bu ay dahil, ücretsiz olarak ziyarete açmış olacağız” açıklamasını yaptı.

Saray, 1924’ten beri çeşitli devlet kurumlarının idaresinde kullanılmış ve bu nedenle ziyarete kapalı kalmıştı. 2015 yılında Cumhurbaşkanlığı öncülüğünde bir araya getirilen yapılar, 2018’de Milli Saraylar Başkanlığı’na devredildi ve restorasyon çalışmaları başlatıldı.

Yıldız Sarayı, 20 Temmuz’dan itibaren ziyaretçileri kabul edecek. “Büyük Mabeyn Köşkü”, “Çit Kasrı”, “Küçük Mabeyn Köşkü” ve “Harem Dairesi” gibi yapılar, 20 Temmuz’dan itibaren görülebilecek. Saray bahçesi, Sultan II. Abdülhamid’e ait eserler, Yıldız Albümleri’nden seçme fotoğraflar ve nadir yazma eserler de ziyaretçilerin ilgisine sunulacak.

Yıldız Sarayı, Osmanlı Devleti’nin son sarayı olarak 33 yıl boyunca devletin yönetim merkezi olarak kullanıldı. Sultan II. Abdülhamid’in 1909’da tahttan indirilmesiyle önemini yitirdi ve 1922’de kapatıldı.

2018’de Milli Saraylara devredilen saray pazartesi hariç her gün ziyaret edilebilecek.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir