Antik dönemin “trafik tabelası” bu müzede sergileniyor!

Çorum’un Boğazkale ilçesindeki çeşitli kazılarda çıkarılan mil taşları, Boğazkale Müzesi’nde sergileniyor.

Antik dönemin “trafik tabelası” 

Müzede sergilenen 8 “Roma mil taşı”, yaklaşık 2 bin yıl önce insanların ve orduların hangi yöne ilerleyecekleri ve belli yerleşim alanlarına ne kadar mesafede oldukları hakkında ipuçları veriyor.

Tarih tutkunlarının gözdesi

Hattuşa ve çevresinde yapılan kazılarda ortaya çıkarılan tarihi eserler, Boğazkale Müzesi’nde tarih tutkunlarıyla buluşuyor. Çeşitli kazılarda çıkarılan 8 Roma mil taşı da müze bahçesinde Roma İmparatorluğu konseptinde düzenlenen temsili Roma yolu bölümünde ziyaretçilerin ilgisine sunuluyor.

Boğazkale Müzesi Müdürü Resul İbiş, AA muhabirine, silindir şeklindeki 8 Roma mil taşının Roma sütunlarıyla karıştırıldığını, ziyaretçilerin taşların gerçek işlevini öğrendiğinde şaşkınlık yaşadığını söyledi.

Roma mil taşlarının bir diğer öneminin ise bugünkü trafik tabelaları gibi kilometre taşı görevi yaptığına işaret eden İbiş, “Genellikle alt bölümünde bir yerden bir yere ne kadar mesafe kaldığını, kaç Roma mili kaldığının yazıldığı taşlar bunlar. Silindir biçiminde olduğu için genellikle sütunlarla karıştırılır.” dedi.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir