1930’larda 22 bin dönüm olan ancak yapılaşmanın etkisiyle 10 kat küçülen Vakıf Çiftliği, Antalya’nın akciğerlerinden biri olarak korunuyor. Antalya Ticaret Borsası Başkanı Ali Çandır, 2010 yılında kiralanan alana ilişkin, “Kentte yaşayanların ve ziyaretçilerin Zeytinpark’ı görmesi en büyük arzumuz” dedi.
2 bin 600 dönümlük arazideki 20 bin zeytin ağacı, Antalya’ya nefes oluyor. Zeytinpark, 25 bin ağaçla Türkiye’deki en büyük, dünyadaki 9. en büyük kentsel alan olma özelliğini taşıyor. Park, yılda 2 bin 600 ton toz ve 610 milyon metreküp karbondioksiti emerek temizliyor.
Kiralanmadan önce, madde bağımlılarının ve sanayi atıklarının bulunduğu alan, Antalya Ticaret Borsası tarafından kiralanmasıyla koruma altına alındı. İnşaat atıkları kent dışına taşındı, Kuş cıvıltıları eşliğinde 7 yürüyüş parkuru bulunan Zeytinpark, Antalya’nın coğrafi işaretli zeytinleriyle de ünlü.
Ayrıca, Manisa’dan taşınan 760 ve bin 200 yaşında iki zeytin ağacı da burada yer alıyor. Park, kuşlar ve diğer yaban hayatıyla da zengin bir ekosisteme sahip.
ATB Başkanı Çandır, Zeytinpark'ın imar faaliyetlerinden korunması gerektiğini vurgulayarak, Antalya halkının yeşil dokuya sahip çıkacağına inandığını söyledi. Parkın doğal yapısını korumaya özen gösterdiklerini belirten Çandır, öğrencilerin doğayla buluşmasını sağlamak istediklerini ifade etti. Çocuklar için doğa akademisi gibi bir ortam oluşturmayı hedeflediklerini dile getirdi.