Ankara’nın tarihi mirası! 5 asırlık Cenab-ı Ahmet Paşa Camii

Ankara’nın Altındağ ilçesi Ulucanlar Caddesi’nde yer alan Cenab-ı Ahmet Paşa Camii, klasik Osmanlı mimarisinin Ankara’daki tek temsilcisi olarak biliniyor.

Kanuni Sultan Süleyman’ın veziri ve Anadolu Beylerbeyi Cenab-ı Ahmet Paşa tarafından 1565 yılında yapımına başlanan cami, Paşa’nın vefatından 4 yıl sonra tamamlanmış.

Camideki kitabelerde, 1802 ve 1887 yıllarında onarıldığı açıklanıyor. Cumhuriyet döneminde ise 1940 ve 1959-1970 yıllarında restorasyon geçirmiş. Kesme taştan yapılan ve kubbeli yapısıyla dikkat çeken caminin, Mimar Sinan’ın öğrencileri tarafından yapılmış olduğu düşünülüyor.

Vakıflar Genel Müdürlüğü Sanat Eserleri ve Yapı İşleri Şube Müdürü Mimar Buket Onat Dağdeviren, caminin Ankara’nın en önemli eserlerinden biri olduğunu, kare planlı ve tamamı kesme taştan olan caminin iki renk taş kullanılarak inşa edildiğini söyledi. Camiye son cemaat yerindeki cümle kapısından giriliyor ve inşa kitabesi bu kapının üzerinde bulunuyor.

Camide sade bir mermer mihrap, müezzin mahfili ve minber bulunuyor. Kubbede özgün kalem işleri de dikkat çekiyor. Camide ayrıca Cenab-ı Ahmet Paşa Türbesi, Azimi türbesi ve Osmanlı Mezarlığı yer alıyor. Camiyi yaptıran Cenab-ı Ahmet Paşa, Gürcü asıllı bir Osmanlı devlet adamıdır ve 1565 yılında Ankara’da vefat etmiştir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir