Roma döneminde önemli bir liman şehri olarak hizmet verip, Bizans dönemine kadar varlığını sürdüren antik kentteki çalışmalar, Selçuk Üniversitesi Arkeoloji Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mehmet Tekocak başkanlığında gerçekleştiriliyor.
Kazı ve restorasyon çalışmaları, arkeolog, sanat tarihçisi, restoratör, biyolog, mimar, jeolog ve çeşitli üniversitelerden öğrencilerin de aralarında olduğu 30 kişilik ekip tarafından yürütülüyor.
Anemurium Antik Kenti’ndeki faaliyetler, hamam, kilise, “odeon yapısı”, atölye ve konut alanları çevresinde sürüyor.
Vali Ali Hamza Pehlivan, beraberindeki diğer ilgililerle antik kentte incelemelerde bulundu.
Prof. Dr. Tekocak’tan çalışmalar hakkında bilgi alan Pehlivan, restorasyonunda sona gelinen alanları gezdi.
Antik kentteki tiyatroda (odeon yapısı) çalışmaların tamamlandığını ifade eden Pehlivan, “Burada geçmişte müzikal faaliyetler de yapılmış. Hamamların restorasyonuna yönelik çalışmalar devam ediyor. Türk mimarisini yansıtan evin de restorasyonu tamamlandı. Bu kadar önemli ve eserlerinin halen ayakta olduğu bir antik kentte daha çok tanıtım ve insanların ziyaretini sağlamak için çalışmalarımız giderek artacak.” diye konuştu.
Antik kentin Dünya Mirası Listesi’ne alınması için teklif yapılacak
Mersin’in tarihi ve doğal zenginlikleriyle ön plana çıkan kentlerden olduğunu vurgulayan Pehlivan, şöyle konuştu:
“Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Örgütünün (UNESCO) Dünya Mirası Listesi’nde kentimizin dört varlığı bulunuyor. Geçici listedeki yapıların kalıcı listeye alınmasına yönelilk çalışmalara hız kazandırdık. Geçici listeye yeni eserlerimizi de teklif edeceğiz. Anemurium Antik Kenti’nin Dünya Mirası Listesi’ne alınması için teklif edeceğimiz yerlerden birisi olacak. Bunu da ziyadesiyle hak eden bir antik kent burası.”