AJet Üsküp seferlerine başladı!

Resmi olarak ilk uçuşlarına 31 Mart’ta başlayan AJet, misafirlerini Kuzey Makedonya’nın başkenti Üsküp şehriyle buluşturdu.

İlk yurt dışı destinasyonu

AJet, VF çağrı koduyla İstanbul Sabiha Gökçen Uluslararası Havalimanı’ndan ilk yurt dışı destinasyon açılışını Üsküp’e yaptı. Üsküp’e haftada 4 sefer düzenleyecek AJet, her yıl binlerce ziyaretçiyi İstanbul-Üsküp güzergahında uçurarak her iki ülkenin turizm ve ticaret hacmine katkı sağlamayı hedefliyor.

Üsküp’e yapılan ilk sefer sonrası düzenlenen lansmana Türkiye’nin Üsküp Büyükelçisi Fatih Ulusoy, AJet Genel Müdürü Kerem Sarp ve AJet yöneticileri katıldı.

Ulusoy, “AJet’in ilk İstanbul-Üsküp uçuşu vesilesiyle düzenlenen bu tur, ülkelerimiz arasında turizm, ekonomik ve toplumlar arası ilişkilerin, ayrıca ulaştırma boyutunda ise bağlantısallığın geliştirilmesi adına önemli bir adımdır.” dedi.

AJet Genel Müdürü Kerem Sarp, VF koduyla ilk resmi uçuşlarına 31 Mart’ta başladıklarını hatırlatarak, “Bugün de ilk yurt dışı hat açılışımızı siz kıymetli misafirlerimizle yapmaktan büyük mutluluk duyuyoruz. Bu yeni hat sayesinde misafirlerimiz İstanbul’un ve ülkemizin tarihi ve kültürel zenginliklerini keşfetme fırsatı bulacaklar.” diye konuştu.

AJet’in sayısı 80’i aşan uçak filosuyla, yolcularını, 32 ülke ve 93 destinasyonda misafir ettiğini dile getiren Sarp, “(AJet) Sabiha Gökçen Havalimanı’ndan 40’ıncı yurt dışı noktası olan Üsküp’e uçuşlarının başlamasıyla 25 ülkede, toplam 72 destinasyona ulaşmış oldu.” ifadelerini kullandı.

“Benim ve yönetici arkadaşlarımın ortalama tecrübesi 20 yıl”

AJet’in tecrübeli bir ekiple çalıştığını belirterek, uçuş güvenliği konusundaki hassasiyetlerini vurgulayan Sarp, AJet ekibinin büyük bir kısmının Türk Hava Yolları’ndan geldiğini ve sektörde uzun yıllar tecrübesi olan profesyonellerden oluştuğunu söyledi.

Bayram dönemindeki yoğunluğa dikkati çeken Sarp, söz konusu dönemde yoğun bir trafikle birlikte, talepleri karşılamak için operasyonların ilk günde çok rahat bir şekilde geçtiğini ancak planda olmayan, teknik arızadan, bakımdan dolayı hizmet veremeyen uçakların yoğunlukta dengeyi bozduğunu dile getirdi.

Sarp, “Operasyona başlıyorsunuz, kapıyı kapatacaksınız. Amsterdam’dan gelen slot 390 dakika. Yani sana ‘uçakta yolcuyu 390 dakika beklet’ diyor. Bu da ‘seferi yapma’ anlamına geliyor. Başka bir noktadan 230 dakika geldi. 200 dakika geliyor. Bu sefer uçakları kaldıramıyorsunuz.” ifadelerini kullandı.

Bu şekilde bir süreci aslında sadece kendilerinin yaşamadığını aktaran Sarp, “Sektördeki oyuncuların yaşadığı bütün sorunların bir benzerini yaşayarak o dönemde biz, basında ya da yazılı, görsel medyada biraz daha öne çıkartıldık.” dedi.

Yolcu gözünde marka algısının tam oturmadığına ve standardı tam anlatamadıklarına dikkati çeken Sarp, şöyle devam etti:

“İnsanlar da haklı. Tatil planları var. Ona göre arabasını ayarlamış, otelini ayarlamış. Geç kalınca doğal olarak reaksiyon gösterdiler. Başlangıçta marka algısını, hep Türk Hava Yolları’yla yan yana gittiği için, aradaki ayrımı tam yapamadık. Bu sefer beklentiler farklı oldu. Beklentiler farklı olunca da düşük maliyetli hava yolu standardında hizmet verdiğinizde bu sefer beklentileri karşılamamış olduk. Bundan dolayı da biraz daha fazla bizle ilgili şikayetler gündemde olmaya başladı.”

“Bir saatin üzerinde rötar yapmamak için elimizden gelen gayreti göstereceğiz”

Kerem Sarp, AJet’in yaz aylarında yaşanan rötar sorununu gidermek için çalışmalar yaptığını belirtti.

Sarp, “AJet olarak Ankara’da 5, Sabiha’da 7 tane yedeğimiz var. 12 tane uçağı yerde bırakmanızın hava yolu olarak size maliyeti maalesef çok fazla ama biz şu anda onu düşünmüyoruz. Bunu yapmaya başladığımızdan beri Ankara’da büyük bir sıkıntımız kalmadı. Sabiha’da da on-time performans konusunda belli bir noktaya getirdi. Ancak bu da yeterli değil, çünkü elimizde datalar var. Rötarlar eskisi gibi olmayacak ama bir Ankara’nın yüzde 80’lerine ulaşmanızın da Sabiha’da imkanı yok. Çünkü havalimanı yoğun. Yoğun bir Avrupa operasyonu yapıyorsunuz ve havalimanlarının da imkanları belli.” ifadelerini kullandı.

“Amacımız Ankara’yı, Avrupa’nın neredeyse bütün başkentleriyle bağlamak”

Sarp, 10 yıllık stratejilerinde 200 uçağa ulaşmayı planladıklarına dikkati çekerek, 5 yıl içinde de 150 uçağa ulaşacaklarını vurguladı.

Ankara’yı hem iç hatlarda koruyacaklarını hem de dış hatlarda yeni frekanslar açacaklarını belirten Sarp, “Amacımız Ankara’yı, Avrupa’nın neredeyse bütün başkentleriyle bağlamak. Bizim Ankara’yla ilgili ‘Ankara Plus’ dediğimiz bir ürün üzerinde şu anda paydaşlarla birlikte çalışıyoruz. Çünkü Ankara’ya olan turizmin artması gerekiyor. Ankara bizim için çok önemli. Ankara’da da bundan sonra büyüyeceğiz. 10 yıllık stratejide biz dış hatlarda ortalama yüzde 15, yüzde 16 büyümeyi planlıyoruz.” şeklinde konuştu.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir