8 yıl önce tespit edilen alanda Urartu yönetici sınıfının izleri araştırılıyor!

Van’daki Çavuştepe Kalesi’nde, 8 yıl önce tespit edilen nekropol alanında yürütülen kazılarda, Urartu yönetici sınıfının sosyal ve ekonomik yaşantısına ilişkin yeni bulgulara ulaşılmaya çalışılıyor.

Van’ın Gürpınar ilçesindeki Çavuştepe Kalesi’nde, 8 yıl önce yüzey araştırmaları sırasında tespit edilen nekropolde, kaleyi yönetenlere ait izler araştırılıyor. Urartu Kralı II. Sarduri tarafından M.Ö. 764-734 yılları arasında yaptırılan Çavuştepe Kalesi ve kuzey kısmındaki nekropol alanında Kültür ve Turizm Bakanlığının izniyle bu yıl kazı çalışmalarına yeniden başlandı.

Yürütülen kazılar, daha önce takılarıyla gömülmüş soylu bir Urartu kadınına ait mezarın bulunduğu noktada yoğunlaştırıldı. Çavuştepe Kalesi yönetici sınıfının gömülü olduğu alanda Urartu soylularının sosyal, ekonomik yaşantısı ve ölü gömme adetlerine ilişkin yeni bulgulara ulaşılması bekleniyor.

“Burada hep yeni veriler ortaya çıktı”

Urartu arkeolojisi açısından en geniş kapsamlı nekropol kazılarının yapıldığı alanda bu yıl çalışma yürüttüklerini belirten Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Dekanı ve Arkeoloji Bölüm Başkanı Prof. Dr. Rafet Çavuşoğlu, “Burada hep yeni veriler ortaya çıktı. Oval şeklinde bir duvar kalıntısıyla karşılaştık. Bu duvarın içerisinde nelerin olduğu ve hangi ölü gömme adetlerinin barındırıldığı üzerine çalışma yürütüyoruz. Amacımız mimari yapıyı tamamıyla ortaya çıkarmak.” dedi.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir