8 bin yıllık tarihe sahip antik kentte 118’inci kazı sezonu başladı!

Çorum’un Boğazkale ilçesindeki 8 bin yıllık geçmişe sahip Hattuşa Antik Kenti’nde 118 yıl önce başlayan arkeolojik kazılar, bu yıl da farklı branşlardan bilim insanlarının katılımıyla devam ediyor.

Çorum’un 80 kilometre güneybatısında yer alan Boğazkale’de etrafı 7 kilometre surla çevrili, 2 kilometrekare yerleşim alanına sahip Hattuşa Antik Kenti ve Yazılıkaya Tapınağı, yılın her mevsimi değişen görünümüyle yerli ve yabancı turistlerin ilgisini çekiyor.

Tarihten izler taşıyor

Anadolu’nun ilk medeniyetlerinden Hatti ve Hititlerin kültürel mirasının bulunduğu, milattan önce 6 binlerden izler taşıyan Hattuşa Ören Yeri, UNESCO “Dünya Kültür Mirası” ve “Dünya Belleği” listesinde yer alıyor. 1906 yılından bu yana yapılan kazılarda 8 bin yıllık geçmişi olduğu tespit edilen tarihi kentteki mimari eserler, ziyaretçilerini tarihte yolculuğa çıkarıyor.

Arkeoloji literatürüne katkı sağlıyor

Alman Arkeoloji Enstitüsü adına Prof. Dr. Andreas Schachner başkanlığında 2006’dan bu yana yürütülen kazı çalışmalarına her yıl farklı ülkelerden ve farklı branşlardan bilim insanları katılarak Türkiye’nin arkeoloji literatürüne katkı sağlıyor.

Hattuşa’daki kazılarda sürprizlerle karşılaşabildiklerini belirten Schachner, “Boğazköy’de (Hattuşa) her yıl sizi neyin beklediğini bilmiyorsunuz. Bazen çok normal geçiyor, bazı seneler ise sürprizlerle dolu olabiliyor. Bu sene şimdiye kadar sürpriz bir şeyle karşılaşmadık ama sezonun 3’te 2’si önümüzde.” dedi.

“Hattuşa, milattan önce 6 binde başlayarak bugüne kadar iskan edilmiş”

Hattuşa’daki arkeolojik kazıların, uzun soluklu olmasından dolayı çok önemli olduğuna dikkat çeken Schachner, şunları kaydetti:

“Biz her yeni buluntuyla eski buluntuları tekrar değerlendirmek durumundayız. Hattuşa, milattan önce 6 binde başlayarak bugüne kadar iskan edilmiş. Her döneme ait izlerin tarafımızdan bulunup değerlendirilmesi, Kuzey İç Anadolu’da yaşayan insanların yaşam tarzı, tarım tarzı, kullandıkları hayvanlar, kültürleri konularında bilgiler aktarıyor olması önemli. Böylece karşılaştırma yaparak o dönemler hakkında bilgi sahibi oluyoruz. Bu nedenle Hattuşa, ünik bir tarihsel arşivdir. Tabii ki en önemli dönemi Hitit dönemidir, başkentlik yapmasından dolayı. Siyasi ilişkiler, dini uygulamalar, uluslararası ilişkilere kadar uzanan veriler elimize geçiyor ki böylece bu dönemi aydınlatabiliyoruz.”

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir