796 yıllık şaheserde yeniden su sesi duyuldu! Divriği Ulu Camii ve Darüşşifası

Divriği Ulu Camii ve Darüşşifası, Anadolu Selçuklu döneminden kalma, 1228 yılında Mengücek Beyliği’nden Ahmet Şah ve eşi Melike Turan Melek tarafından yaptırılan eşsiz bir eser olarak tüm ihtişamıyla ziyaretçilerini ağırlıyor.

9 yıllık restorasyon sürecinin ardından 2023 yılında yeniden ibadete açılan yapı, taş işçiliği ve mimarisiyle UNESCO Dünya Mirası Listesi’nde yer alıyor.

Özellikle, cami ile bitişik olan darüşşifası, akıl hastalarının tedavisinde kullanılan bir şifahane olarak dikkat çekiyor. Mimaride kullanılan ses akustiği ve su sesi, hastalara huzur verici bir ortam sağlarken, şifahanenin büyük eyvanında akıl hastalarının tedavisi için özel ses tonları kullanıldığı biliniyor. Yeniden aktif hale getirilen su havuzu, ziyaretçilerden büyük ilgi görüyor..

Ahlatlı Hürrem Şah’ın mimari dehasıyla yapılan eser, İslam sanatında bir dönüm noktası olarak kabul ediliyor. Taç kapı ve süslemelerdeki on binlerce motifin hiçbiri tekrar etmiyor, bu da eserin eşsizliğini vurguluyor. Ziyaretçiler, özel olarak tasarlanan akustik alanda okunan selanın huzur verici etkisini deneyimleyebiliyorlar.

Divriği Ulu Camii ve Darüşşifası, hem mimarisi hem de tedavi yöntemleriyle dünyada eşi benzeri olmayan bir külliye olarak biliniyor.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir