Üst katında Milli Kütüphane, müzelik eserler teşhir odası, öğretmenler birliği toplantı odası ve müzik çalışma odaları yer alırken alt katı Osmanlı bankası ve özel işyerleri olarak değerlendirildi.
Belediye Başkanı Dr. Halil İbrahim Aşgın, “1923 yılında Milli Kütüphane Yapım İnşaat Komisyonu tarafından inşaatına başlanmış 3 Ağustos 1925 yılında açılış kurdelesi Milli Kütüphane olarak kesilmiş olan çok nitelikli ve özel bir bina. Mimarisi ile estetik duruşuyla şehrimize değer katan, kentin kimliği bakımından değerli bir bina. 1925 yılında hizmete açıldığında tarihi binanın üst katının Milli Kütüphane, bir kısmı alaturka, alafranga müzik odası, bir kısmı öğretmenler birliği toplantı odası olarak yapılmış.” dedi.
“Cumhuriyetimizin 100. yılında ışıkları hiç sönmeyecek bir kütüphaneyi hizmete açıyoruz”
Aşgın, “Şehrimize gelen misafirlerimizi dünyanın merkezinde ağırlamak istiyoruz. Ancak alt katı kütüphaneye dönüştürüyoruz. Tüm hazırlıklar tamamlanıyor. Bu yılsonu itibariyle cumhuriyetimizin 100. yılında burayı 7 gün 24 saat açık, ışıkları hiç sönmeyen bir kütüphane olarak hizmete açıyoruz. Tüm kitapların alımları, dekorasyonları her şeyi tamam. Şehrimizde tüm kitapseverlerin büyük bir iştiyakla geleceği, saatlerin nasıl geçtiğinin anlaşılmadığı hem araştırmacılar bakımından hem öğrenciler bakımından en çok kullanılacak yerlerden bir tanesi olacak” ifadelerini kullandı.