4 bin 200 yıllık tarihi bölgede kazılar yeniden başladı!

Anadolu’nun en büyük ören yerlerinden Kültepe Kaniş/Karum Höyüğü’nde bu yıl yapılacak kazılarda, Akad İmparatorluğu’nun sonunu getirdiği belirtilen kuraklığın Anadolu’nun kuzeyine etkisi araştırılacak.

Anadolu insanının yazıyla tanıştığı Kayseri-Sivas kara yolunun 20’nci kilometresindeki Kültepe’de 1948 yılından bu yana sürdürülen arkeolojik kazılar, Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesi Arkeoloji Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Fikri Kulakoğlu başkanlığında devam ediyor. Kazı heyetinde Akad İmparatorluğu’nun sonuna ilişkin araştırma yapan Yale Üniversitesi’nden Prof. Dr. Harvey Weiss’de yer alıyor.

Harvey Weiss’in, Akad’ların yıkılışını “mega kuraklığa” bağladığını aktaran ve Kültepe’de de bu kuraklığın izlerini araştıracaklarını dile getiren Kulakoğlu, “Weiss, bu bölgede özellikle Akdeniz’in doğusunda Anadolu’nun güneyinde, Toros dağlarının güneyinden Irak’a kadar giden bir bölümde meydana gelen ciddi bir kuraklığın bu imparatorluğun yıkılmasına ve büyük göçlere neden olduğunu söylüyor. Bu yıl, 4 bin 200 yıl öncesinde Anadolu’nun, Toroslar’ın güneyinde olan bu kuraklığın, kuzeyinde de olup olmadığını araştıracağız. Bu çok önemli bir soru. Bizim yaptığımız çalışmalarda da Kültepe’deki Erken Tunç Çağı dönemine ait büyük anıtsal yapıların yıkılışı tam bu döneme denk geliyor.” diye konuştu.

“Akad’ların yıkılışını iklim değişikliğine bağlıyoruz”

Kulakoğlu, Weiss’in çalıştığı bölgedeki yapıların yok olmasıyla Akad’ların tarih sayfasından çekilmesinin aynı zamana denk geldiğine değinerek, “Sadece o arkeolojik kazılarla değil, Suriye’den Anadolu’ya kadar olan bölgede yapılan palecoğrafya araştırmalarında tespit edilen sonuçlar Harvey Weiss’in söylediği her şeyi doğruluyor. Biz arkeoloji literatüründe Akad’ların yıkılışını iklim değişikliğine bağlıyoruz. Akadlar’ın nasıl güneyde yıkılması söz konusu ise kuzeyde yani Toros dağlarının kuzeyinde de böyle bir durum neden söz konusu olmasın, kuraklık varsa bunu tespit etmek istiyoruz.” dedi.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir