3 bin yıllık tarih UNESCO Dünya Miras Kalıcı Listesi’ne girme yolunda!

Diyarbakır’da yer alan ve Roma İmparatorluğu döneminde “askeri yerleşim” olarak kullanılan 3 bin yıllık Zerzevan Kalesi’nin UNESCO Dünya Miras Kalıcı Listesi’ne girmesi hedefleniyor.

Tarihe ışık tutuyor

124 metre yükseklikte kayalık tepede bulunan ve askeri yerleşimde dünyada bulunan son Mithras tapınağının ortaya çıkarıldığı kale, bilimsel kazılarla tarihe ışık tutuyor.

Yerli ve yabancı turistlerin büyük ilgi gösterdiği tarihi kalede, Kültür ve Turizm Bakanlığı, Valilik, Diyarbakır Müzesi, Çınar Kaymakamlığı ve Dicle Üniversitesi’nin katkılarıyla 2014 yılında başlatılan kazı çalışmaları sürüyor.

“​​​​​​​Zerzevan Kalesi bölge turizmine önemli bir ivme kazandırdı”

Kazı Heyeti Başkanı Prof. Dr. Aytaç Coşkun, AA muhabirine, Roma’nın askeri yerleşimi olan kalede yürütülen kazı çalışmalarıyla 3 bin yıl önce Asur döneminden beri kalenin yerleşim gördüğünü tespit ettiklerini belirterek, Roma İmparatorluğu’nun 400 yıl boyunca kaleyi askeri şehir olarak kullandığını belirlediklerini söyledi.

“Zerzevan Kalesi’ndeki çalışmalar, tüm bölgenin hem tarihini değiştirdi hem de turizmine önemli bir ivme kazandırdı. 2020 yılında Zerzevan Kalesi ve Mithras Tapınağı, UNESCO Dünya Miras Geçici Listesi’ne alındı. Bu tarihten sonra ziyaretçi sayısı daha da arttı. 2020’den günümüze kadar 1 milyon 200 bin kişi kaleyi ziyaret etti.” diyen Coşkun, kaleye dünyanın her yerinden yerli ve yabancı ziyaretçi ilgisi olduğunu belirtti.

“Kalıcı listeye girmesiyle ziyaretçi sayısında çok daha artış olacak”

Prof. Dr. Coşkun, Zerzevan Kalesi’nin UNESCO Dünya Miras Kalıcı Listesi’ne alınması için yapılan çalışmalara değinerek, şöyle konuştu:

“Kalenin kalıcı listeye girmesi için Kültür ve Turizm Bakanlığı ile Karacadağ Kalkınma Ajansı çalışma yürütüyor. Yakın zamanda dosyamız gönderilecek ve artık Zerzevan Kalesi önümüzdeki yıllardan itibaren UNESCO Dünya Miras Kalıcı Listesi’nde olacak. UNESCO Dünya Miras Kalıcı Listesi’ne girmesiyle kalede ziyaretçi sayısında çok daha artış olacak. Amerika, Japonya, İspanya, İngiltere, İtalya, İsviçre ve dünyanın birçok yerinden Zerzevan Kalesi’ne ziyaret var. Bu durum ülkemiz, bölgemiz ve Diyarbakır turizmi açısından çok önemli.”

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir