Kültür ve Turizm Bakanlığı, Türkiye’den yurt dışına kaçırılan yaklaşık 2 bin 700 yıllık Bintepeler kolyesinin Türkiye’ye iade edildiğini bildirdi.
Doğduğu topraklara dönüyor
Bakanlıktan yapılan açıklamada, kolyenin Manisa’daki Bintepeler arkeolojik alanından çıkarıldığı ve yasa dışı yollarla yurt dışına kaçırıldığı belirtildi. Boston Güzel Sanatlar Müzesi’nin kolyeyi Türkiye’ye iade ettiği, dün gece teslim alınan kolyenin ilerleyen günlerde Türkiye’ye getirileceği bildirildi.
Lidya sanatının karakteristik özelliklerini taşıyan yaklaşık 20 santimetre uzunluğundaki eseri altın ve karnelyan taşlarından oluşan nar şeklinde boncuklar süslüyor. Bölge için tarihî ve kültürel önemi büyük olan bu eser M.Ö. 6’ncı veya 5’inci yüzyıla tarihlendiriliyor. Manisa Müzesi Müdürlüğü envanterinde kayıtlı Bintepeler Nekropol Alanı’ndan çıkan diğer eserlerle de benzerlik göstermesi açısından büyük önem taşıyor.
Türkiye’ye bu yıl iade edilen 21’inci eser
Boston Güzel Sanatlar Müzesi’nin kolyenin Türkiye’ye iade edilmesine karar verdiği aktarılan açıklamada, bugüne iyi korunmuş olarak ulaşan kolyenin bu yıl Türkiye’ye iadesi sağlanan 21’inci eser olduğu kaydedildi. Bintepeler kolyesi, Anadolu Medeniyetleri Müzesi’nde sergilenecek.
Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, konuya ilişkin sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, şu ifadeleri kullandı:
“2024 yılında 20 tarihî eseri doğduğu topraklara döndürdük. Anadolu’nun bir tarihî eserini daha Türkiye’ye getiriyor ve bu sayıyı 21’e ulaştırıyoruz. Yaklaşık 2 bin 700 yıl öncesine tarihlenen altın Bintepeler Kolyesi’ni Boston Güzel Sanatlar Müzesi ile gerçekleştirdiğimiz müzakereler sonucu dün akşam teslim aldık. Manisa kökenli, nar şeklinde altın ve kırmızı akik boncuklardan oluşan bu tarihî eser, bölge tarihi açısından da oldukça önemli. Bintepeler Kolyesi’nin iadesi süresince desteklerini esirgemeyen Boston ve New York Başkonsolosluğumuz olmak üzere emeği geçen tüm Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğü çalışanlarımıza teşekkür ediyorum.”