2 bin 500 yıllık tarihin ziyarete açılması planlanıyor!

Doğu Akdeniz’deki konumu nedeniyle birçok medeniyete ev sahipliği yapan Mersin’deki Kelenderis Antik Kenti’nin kazı ve restorasyon çalışmalarının tamamlanmasıyla ziyarete açılması planlanıyor.

Tarih gün yüzüne çıkarılıyor

Antik kentte devam eden arkeolojik çalışmalarda, daha önce surlarının bir kısmına ulaşılan 2 bin 500 yıllık kalenin tüm hatlarıyla gün yüzüne çıkarılması hedefleniyor. Önceki çalışmalarda kalenin surlarının bir kısmını ortaya çıkaran ekip, yapının toprak altında kalan tüm hatlarına ulaşmayı amaçlıyor.

Bünyesinde Roma Dönemi’ne ait hamam, bazilika planlı kilise, odeion ve nekropol alanı bulunan Kelenderis Antik Kenti’nde kazılar 12 ay devam ediyor. Bölgedeki çalışmalar, Batman Üniversitesi Arkeoloji Bölüm Başkanı Doç. Dr. Mahmut Aydın başkanlığındaki 30 kişilik ekip tarafından gerçekleştiriliyor.

“Bütünlüğünü kaybetmemiş”

Kalenin tarihinin 2 bin 500 yıl öncesine uzandığını dile getiren Kazı başkanı Mahmut Aydın, “Kalenin, Roma Dönemi’nde Kilikya bölgesinin en güçlü kalelerinden biri olduğunu biliyoruz. Çok fazla tahrip olmamış, bütünlüğünü kaybetmemiş bir yapıyla karşı karşıyayız.” dedi.

Aydın, kaleye yönelik çalışmaların önemli bulgulara erişilmesini sağlayacağını belirterek, şöyle konuştu:

“Burası, yaklaşık 2 bin yıl önce Roma’nın iç savaşının yaşandığı güçlü bir kale ama ne kadarının sağlam olduğunu bilmiyorduk. Çalışmalarımızla bunu ortaya çıkardık. Önümüzdeki 5 yıl içerisinde kaleyi ortaya çıkarıp restorasyonunu tamamlamayı planlıyoruz. Yapacağımız kazılarda önemli eserler bulmayı hedefliyoruz.”

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir